Terroriserade och plundrade

PROPAGANDA (av latinets ’propagare’ = fortplanta, utbreda) är en framställning avsedd att föra fram en agenda. Den som sänder budskapet är som regel part i målet. Ofta tar sig propagandameddelanden formen av betald reklam. Meddelandet kan vara antingen sant eller falskt. Avsikten är inte att informera utan att påverka. Och den information som lämnas är ofta avsiktligt ofullständig. Termen avser framför allt politiska kampanjer och budskap.

Propaganda är vad journalisten Gerd Gelotte förmedlar i GP den 3/11-07
Israeler lever beväpnat herrefolksliv medan palestinierna hålls i bevakade enklaver. Likheten med sydafrikansk apartheid och bantustanpolitik är iögonfallande.

Sällan har ett journalistiskt stycke varit så propagandistiskt och fyllt av osanning. Är verkligen palestinier ”terroriserade och plundrade”? Lever verkligen israeler ”herrefolksliv”?

HERREFOLK

Har Gelotte sett detta med egna ögon eller fick han höra propagandistiska sagor? Hans tvärsäkra påståenden har omöjligen kunnat ha stöd i fem dagars vistelse i krigsområdet. – Ty palestinier för ett krig mot israeler, skickar människor med bomber rund midjan för att mörda civila. Israeler måste försvara sig, eller tycker Gelotte att det är normalt att spränga oskyldiga i luften?

Vet inte Gelotte att ”herrefolk” associeras med något mycket otäckt och avskyvärt, inte så långt tillbaka i Europas historia? Vart vill han leda läsarens tankar? Herrefolk kan även associeras i vår undermedvetna med den antisemitiska urgamla föreställningen om det judiska folket. Är Gelotte omedveten om detta? Han borde veta, att israeler har tvingats att bevaka, kontrollera och förebygga alla försök till mördandet.

Vad menas med bevakade enklaver? Det är bokstavligen en lögn och verklighetsförfalskning att jämföra situationen på Västbanken med Sydafrikas apartheid och bantustan politik. Gelotte vet om detta, ty han skrev tidigare neutrala inlägg om Israel.

EN RESA, ETT STIPENDIUM

En kort resa och vi har ett resultat. Snabba, lögnaktiga slutsatser, otäckt spel med associationer och historiska paralleller. Är det ett anständigt journalistiskt arbete? Eller är detta propaganda?

Hur kan Svenska kyrkan inbilla sig själva och andra att denna oavbrutna stigmatisering av den judiska staten kan ge positiva effekter för en fredlig utveckling där nere? Hur kan en tänkande människa föreställa sig ett konstruktivt bidrag till lösningen, när starka krafter här i Sverige agerar för att hetsa upp svenska folket mot den judiska staten? Svenska kyrkan bidrar år efter år till demonisering, stigmatisering och förfalskning av verkligheten i ett konfliktområde genom målmedvetna och väl genomtänkta kampanjer.

Quo vadis Sverige ?

Sign. Göran

Annonser
Explore posts in the same categories: Kyrkor, Massmedia

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: