Stipendium – eller vad?

scholarshipJag har genom åren uppskattat många av Gert Gelottes ledare i Göteborgs-Posten och har ibland tänkt att skriva och tacka. Goda avsikter blir dock inte alltid genomförda. Men när Gert (och Tom Alandh) i november på kort tid skriver fem israelfientliga krönikor så undrar man först vad som hänt. Jo, de har med en grupp journalister blivit ”guidade” i Palestina under fem dygn av den falang i Svenska kyrkan som till varje pris skall ställa Israel vid skampålen. För sju av de tio i gruppen – däribland Alandh och Gelotte – var resan en bjudresa, ett så kallat ”stipendium” som kyrkan börjat ge – dock bara till handplockat folk från stora svenska medier. Genom att kyrkan kallar det stipendium och kurs vill man slippa kalla det för muta. Givetvis betalar man ändå för att det skall komma ut en mängd reportage i stora media med just det slags innehåll som kyrkan förberett. Annars hade vem som helst kunnat få åka. Och vem kan på fem dagar hitta något annat perspektiv än det man blir matad med i ett späckat program? Har ni som åkte redan glömt Jan Myrdals lyriska reportage från Pol Pots Kampuchea? Vi kommer att få se mycket framöver, inte bara i GP.

NATURLIGTVIS har Gert sett det han har sett. Palestinierna är – liksom judarna – ett lidande folk, inte tu tal om det. Men de ögonblicksbilder han ger har en hundraårig bakgrund som man inte kan bortse från. Ett låggradigt krig med många skarpa lägen har rått sedan minst 1920 då de första organiserade kravallerna mot judar ägde rum. I dag tycks inte ens många yrkespolitiker vara tillräckligt insatta i frågan hur hela den komplicerade historien uppstått. Graden av politisk absurditet syns bland annat genom att Israels hatade militära närvaro på Västbanken gjort att det brutala kriget mellan Fatah och Hamas ännu så länge begränsats till det Gaza där de palestinska antagonisterna inte hindrats av israeliska soldater. Samtidigt underminerar dock den judiska närvaron Mahmoud Abbas redan svaga ställning.

OM GERT OCH TOM hade besökt Berlin i juni 1945 hade de kunnat beskriva hur många tyskar led och svalt bland ruinerna. Om de då bara skyllt Berlins ruiner på de allierade hade alla utom rena nazister tagit sig för pannan eftersom de visste vilken roll tyskarna själva spelat i kriget. Om man skall fungera som krigskorrespondent, vilket Gert och Tom nu faktiskt gör, så måste man sätta in sina ögonblicksbilder i någon sorts större orsakssammanhang.

Och krig är det. Annars skulle man inte behöva någon fredsprocess.

PÅ BÅDA SIDOR finns det människor som säger: ”Landet är vårt.” Och båda agerar därefter. Somliga gör det av religiösa skäl, andra har andra motiv. Det kyrkan har visat är en del av de israeliska bosättarnas framfart. Men samma attityd har sedan 20-talet funnits bland många palestinier, innan de ens kallade sig så. Israel har åtminstone i Gaza visat att man skulle kunna flytta på sina bosättare mot dessas vilja – om det gav något i utbyte. Men vad fick man för det? Jo dagliga raketer över Sderot, en israelisk stad nära Gaza. Israel gensvarar militärt och håller hård kontroll på gränserna. Samtidigt levererar Israel – än så länge –vatten, olja, el och medicin till Gaza. Sa dom det på Svenska teologiska institutet? Fick gruppen uppleva raketerna i Sderot? Gert slänger ur sig beskyllningen att Israel skulle vara en apartheidstat. Sa dom att 20% av Israels befolkning är araber som har fulla mänskliga rättigheter och som inte önskar asyl i Sverige? Hälsade gruppen på hos judar – eller israeliska araber – som mist armar eller ben när de åkte bussen till jobbet?

BÅDE PLO OCH HAMAS har en ”stadga”, ett slags grundlag. Båda säger klart att inte en millimeter av landet kan eller får förhandlas bort. Aldrig någonsin. Hamas hänvisar mer till Allah än vad PLO har gjort. Men bådas stadgar syftar helt till att Israel skall utplånas som nation. Under Osloprocessen (1993-2000) förhandlade Arafat till sig flytten från Tunis till Ramallah, sade sedan nej till fred och startade ”al-Aqsa-intifadan” (sept 2000). Stadgan ändrades aldrig trots många löften. Palestinierna har fått mest ekonomiskt bistånd per capita i hela världshistorien. Var är alla sjukhus, bostäder, vägar och arbetsplatser och allt annat som pengarna skulle ha räckt till? Milliardvis med dollar har bara ”försvunnit”. Vem har betalat automatvapnen som alla vuxna män skjuter i luften med? Redan korruptionen bland deras egna ledare har varit palestiniernas olycka lika mycket som någonsin Israel.

ISRAEL skall ständigt pressas till förhandlingar. Men med vem skall Israel förhandla? Hur – och om vad – förhandlar man med två motparter som sinsemellan är fiender och som bara har som enda gemensamt mål – att de skall utplåna en? Vem är det som är apartheid, araberna som skall utplåna Israel eller Israel med sin arabiska minoritet?

I ett anfall av generositet sa en hög funktionär inom Hamas: ”Vi skall inte köra juden i havet. De skall få tid på sig att gå ombord på en båt.”

sign. SR

ooooooooo

BILD: Resestipendium

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Kyrkor, Massmedia

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: