Alla samlas kring stödet mot den judiska staten

NYLIGEN tittade jag på en intressant blogg som skrivs av Boris Benulic. Plötsligt insåg jag att han på ett mycket koncentrerat sätt har sammanfattat hela problematiken kring konflikten i Mellanöstern.

För den neutrala betraktaren förefaller det naturligt att fråga sig varifrån denna kraft i engagemang mot den judiska staten kommer. Varifrån kommer den onaturligt exalterade känsla, som kan avläsas hos Aftonbladets skribenter eller kyrkans män.

Vänster eller höger, religiös eller ateist, alla de pro-palestinska aktivisterna tycks vara blinda och oförstående för vida större flyktingkatastrofer eller enorma lidande på denna vår blödande jord.

Kultureliten, medias profiler, teaterfolk, kända som okända – alla samlas kring stödet för barbariet och mördandet (ty det är vad Hamas står för) mot demokratin, mot humanismen, mot allt detta som Israel representerar.

Allt fler opinionsbildare säger öppet det som tidigare har dolts bakom fraser om gränser och palestinska rättigheter. De säger nej till tvåstatslösning. Viola Furubjelke, f.d. ambassadör i Syrien och chefen för Palmecentret pläderar öppet för ”återkomsten” av palestinska flyktingar (flyktingskap ärvs bland palestinier, till skillnad från andra folk). ”Återkomst” är inget annat än kodord för avskaffande av den judiska staten.

Anno Domini 2008 ifrågasätter fler och fler svenskar judarnas rätt till egen stat. Att vissa av oss svenskar, vars föräldrar och farföräldrar levde i ett land som stödde Nazityskland, att vi i detta land så fanatiskt engagerar oss för krafter som vill förinta judarnas nationalhem är ett dåligt tecken.

Det är ett tecken på en kris och en förvirring som utbreder sig i vårt land, Sverige. Det är tecken på ett barbari som i det tysta har intagit en etablerad plats i vårt hemland.

. . . betrakta bilden av den grupp av unga män som överlevt Buchenwald (en del har fortfarande fångkläder) som står på däck medan fartyget Mataroa seglar in i Haifas hamn. Betrakta deras blickar – de har varit i helvetet – och de är här för att erövra land och skapa sig hem och en stark stat som kan skydda dem. Vem kan kritisera dem? Vem kan vädja till deras medkänsla? Ingen visade ju dem någon medkänsla de där åren i förintelselägret. Vem brydde sig därute i världen?

Men – återigen – allt detta mediala intresse för denna konflikt – det finns ungefär 20 konflikter i världen där de humana och geopolitiska aspekterna gör det till viktigare konflikter än den här. Och jag kan bara anta att detta mediala intresse beror på samma antisemitism som gjorde att ingen egentligen brydde sig om de som satt i lägren.

Det är texten jag läste skriven av Boris Benulic. Den sammanfattar hela problematiken kring konflikten i Mellanöstern.

Göran B.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , ,

Responses are currently closed, but you can comment below, or link to this permanent URL from your own site.


%d bloggare gillar detta: