Antiisraelisk kampanj på Göteborg Stadsteater

Rachel_Corrie_05 FOTO Jerker AnderssonEtt politiskt inlägg om rätt och fel. Vänsterpropaganda. Eller vittnesmål från en ung kvinna. Hennes namn är i alla fall Rachel Corrie. (GP)

RACHEL CORRIE var en aktivist som valde att bli mänsklig sköld i Gaza år 2003. Hon var medlem i International Solidarity Movement (ISM) som är en propalestinsk rörelse som ensidigt agerar mot Israel.

I stället hamnar hon under en USA-tillverkad bulldozer utanför en läkarfamiljs hus i Rafah, längst söderut på Gazaremsan nära gränsen till Egypten, skriver Thomas Björklund journalist på GP.

Det är intressant att ursprungslandet för bulldozern är viktigt för Thomas. Samt rapporteringen att det inträffade nära en läkarefamiljs hus nära Egyptiska gränsen som ISM säger skulle rivas, medan en offentlig israelisk rapport säger att bulldozern fanns i gränstrakterna för att gräva efter tunnlar för palestinsk vapen smuggling.

Hur som helst var det en tragisk händelse som slutade med att Rachel Corrie dog.

”Överkörd med vett och vilja, vittnade hennes kamrater… En olyckshändelse, menade den israeliska armén”, skriver Thomas. Rachels dagböcker, brev och e-post blev till en artikel i den engelska tidningen The Guardian, sedan en pjäs skriven av bland andra skådespelaren Alan Rickman.

Pjäsen är en lång monolog och innehåller till stor del antiisraelisk propaganda.

Stadsteatern i Stockholm och Göteborg visar pjäsen ungefär samtidigt.

Intressant är också att observera att rapporteringen och debatten om Israel och palestinierna i svensk massmedia minskade betydlig efter Hamas blodiga övertag av Gaza. Palestinska anhängare har svårt att välja mellan vad de själva kallar korrumperade Fatah (se Sune Perssons rapport om hur svenska bidrag till palestinier hamnar i Fatahledares fickor) eller terrorstämplade Hamas.

För att hålla debatten vid liv fortsätter palestinaaktivister att attackera Israel och då passar de på att ta upp en gammal pjäs som redan spelats i Stockholm statsteater tidigare.
I Göteborg förstärks propagandaeffekten genom vad teaterledningen kallas ”Eftersnack”. I november ordnades tre sådana kväller med deltagande av kända antiisraeler som t.ex. Ulf Bjereld, Gustav Fridolin, Gert Gelotte, Göran Rosenberg (kom inte) m.fl. Ingen känd person som stödjer Israel fick delta.

Nu startar en ny omgång av teaterföreställningar och även ”Eftersnack.”

Imorgon (10/1) kommer en annan israelmotståndare, VIOLA FURUBIELKE generalsekreterare för Palmecentret, att prata om civila och religiösa fredsprojekt i Mellanöstern som drivs inom ramen för religionsdialogen, Rabbis for Human Rights, B´tselem m.fl.

Viola stödjer fem milj. s.k. palestinska flyktingars (en stor del av dessa är ättlingar till 650.000 palestinier som blev flyktingar efter 1948) rätt att återvända till Israel och därmed omvandla Israel från judisk stat till en stat med arabisk majoritet. Viola är alltså motståndare till Israel som en judisk stat.

Hon samarbetar med marginella grupper i Israel, som t.ex. Rabbiner för mänskliga rättigheter vars ordförande satt i fängelse. Han var också rådgivare för PLO under FN kongressen för mänskliga rättigheter i Durban, då Israel som ensam nation i världen stämplades som rasistisk stat. Hon samarbetar även med organisationen ”Breaking the silence”, som har 445 medlemmar bland de reservister i israeliska armen som vägrar att tjänstgöra på Västbanken. Gruppen utgör ca 0,4 promille av alla som tjänstgör i armen.
Dessa marginella grupper gör anspråk på att ha ensamrätt om att vara fredsälskare. Medan andra grupper som eftersträvar fred, men som har andra lösningar på konflikten, inte är samarbetspartner för Palme center eller Svenska Kyrkan.

Nästa omgång ”Eftersnack” är den 14 februari.
Samtalsledare ULF BJERELD skall leda en debatt med :

SUNE PERSSON, Mellanösternexpert,
GÖRAN LINDBLAD utrikesutskottet, Europarådet,
LISA ABRAMOWICZ generalsekreterare Svensk Israel- information,
HENRY ASCHER barnöverläkare, Judar för Israelisk-Palestinsk fred,
DROR FEILER konstnär, Judar för Israelisk-Palestinsk fred,
MONZER EL-SABINI barn- och ungdomspedagog, Palestiniers rätt att återvända.

Efter stark kritik från bland annat ordföranden i judiska församlingen i Göteborg, Anders Carlberg, släppte teaterledningen för första gången in en Israel-vän, Lisa Abramowitz, i debatten som dock domineras av extrema Israel-hatare som Henry Asher, Dror Feiler och Monzer El- Sabini, som förespråkar en omvandling av Israel till arabisk stat.

Alla dessa arrangemang finansieras delvis av skattemedel, pengar som kunde gått till dagis, sjukvård och äldreomsorg. Det är märkligt att de som styr användningen av våra skatter inte ifrågasätter detta.

Oded Meiri
Ordförande FiM
Fred i Mellanöstern

Annonser
Explore posts in the same categories: Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , ,

Responses are currently closed, but you can comment below, or link to this permanent URL from your own site.


%d bloggare gillar detta: