P1-morgon, Hamas & propagandan

P1-morgon, Hamas & propagandan

DET ÄR BRIST på både el och bränsle i Gaza. P1-morgon rapporterar om att Hamas varnar för en humanitär katastrof.

PI-morgon: samtal med Fadia Aiad som bor i GAZA.

Utförlig kommentar av Torbjörn Karfunkel Mörkret sänker sig över nyhetsrapporteringen – Se också: Uppochnervända världen i Gaza

MEDIERNA HÄVDAR att Gazas enda kraftverk nu är stängd på grund av en israelisk blockad, skriver Ilya Meyer idag.

Det är inte sant. Den israeliska staden Ashkelon har en kraftstation som levererar 75% av Gazaremsans elektricitet, 141 megawatt. Detta trots att kraftstationen under 5 års tid har varit mål för palestinska raketer från Gaza. Dessa 141 megawatt levereras alltjämt, trots beskjutningen.

Det som Israel inte längre levererar är det dieselbränsle som används för generering av viss tilläggskraft. Israel gör det eftersom detta bränsle inte används för Gazabornas humanitära behov utan enbart av Hamasfabriker som tillverkar raketer – raketer som sedan skjuts mot kraftstationen i Ashkelon. Och mot civila i den israeliska staden Sderot.

Hamas har tagit de egna civila som gisslan i ett mediejippo, ett propagandakrig där man försöker utmåla staten Israel som orsaken till Gazabornas brist på elektricitet. Om raketerna upphör, kommer dieselbränslet att åter levereras om bara detta bränsle inte används av fabriker för tillverkning av raketer.

Hamas spelar ett cyniskt spel, med de egna medborgarnas välfärd som insats. Propaganda står alltid högre i kurs än mänskligt lidande eller ens människoliv, enligt Hamas.

FiM reagerade med följande skrivelse till SR Dagens Eko:

Till/

Dagens Eko

I Dagens Eko hade en inslag om att det enda kraftverk i Gaza är stängd på grund av Israel blockad. Detta är sanningen men inte hela sanningen. I Gaza produceras enbart 30% av Gaza behov. Resten produceras i Israel och fortfarande transfereras till Gaza. Bristen i el är inte så stor som ni säger. Alla sjukhus och viktiga samhällsfunktioner kan drivas och mycket annat också. Ni kan hitta dessa nyheter YNet/News

Jag hoppas att ni kan rätta till nyheten.

Oded Meiri
FiM, Fred i Mellaöstern

— — —

FiM:s reaktion bygger på YNets uttalande av ordf. för IEC:s elmontörer, Miko Zarfati, som uppger att man förser Gaza med 70 % av deras el-behov, medan Hamas har hand om resterande 30 %. Han säger bl.a. att Israel ska ha stoppat el-försörjningen är palestinsk propaganda. Han säger att hans el-arbetare arbetar dag och natt för att förse Gaza med el, och att man gör det under Qassambeskjutning.

Red.

Annonser
Explore posts in the same categories: Massmedia

Etiketter: , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: