Stefan Svärd om Kampen mot antisemitismen

KAMPEN MOT ANTISEMITISMEN MÅSTE FORTSÄTTA är rubriken för en artikel av Stefan Svärd, ordförande i Evangeliska Frikyrkan (EFK), i tidningen VÄRLDEN IDAG (080130). Med glädje konstaterar FiM det synnerligen ovanliga att ett samfund eller kyrka i Sverige uttalar sig som EFK:s ordf. gör; se utdrag ur artikeln.

Den kristna kyrkan har en sorglig historia av antisemitism, även om man i regel har rensat ut dessa lik i garderoben bland moderna kyrkor. Men till exempel broderskaparen Sigbert Axelsson från Missionskyrkan har under ett antal år fått bedriva en propaganda som har tangerat det antisemitiska området utan att varken kyrka eller broderskapsrörelsen har reagerat med kraft.

Vänsterns antisemitism kan märkas inte minst i tidskriften Ordfronts artiklar. De har under en följd av år publicerat artiklar med antisemitiska tendenser.

Centrum för antisemitismen idag finns utan tvivel i mellanöstern bland muslimer. Den frodas där på ett liknande sätt som trettiotalets Europa. Detta judehat har därför påtagliga förgreningar in i Sverige. Forskaren Mikael Tossavainen lyfte fram det i en rapport som kom för några år sedan. Han skrev att ”lärare i svenska storstadsförorter vittnar om en spridd och ohöljd fientlighet mot judar bland grupper av arabiska och muslimska elever. Dessa elever ser Förintelsen som sionistisk propaganda, uttrycker beundran för Hitler och beklagar att han inte lyckades mörda fler judar.”

Folkpartistiske riksdagsledamoten Fredrik Malm har vid olika tillfällen pekat på den antisemitism som inte minst odlas via moskéerna. Han har debatterat och avslöjat antisemitiska budskap som spridits från moskén på Södermalm i Stockholm. Även några ledande muslimer i Sverige har uttryckt oro över sammanblandningen av islam och antisemitism, men det behöver bli ännu tydligare markeringar från det hållet.

Men reaktionen är ofta tystnad från svenskt politiskt håll. Den tystnad som märktes från Sverige gentemot Hitlertyskland, märks i vissa fall även idag mot de moderna formerna av antisemitismen.

Hitlers ideologiska barnbarn lever mitt ibland oss. Dagens antisemiter tycks vara en märklig koalition mellan vissa muslimer, vissa vänsteraktivister, nynazister och grupper på yttersta högerkanten och enstaka förvirrade broderskapare och kristna. Det värsta hotet är passiviteten.

KÄLLA: Kampen mot antisemitismen måste fortsätta Stefan Svärd

Annonser
Explore posts in the same categories: Kyrkor, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: