Sveriges Radio i frontlinjen av propagandakriget mot Israel? (1)

Fyra exempel – Fyra reportrar under olika perioder som desinformerar om konflikten i Mellanöstern 2002-2008

EXEMPEL 1: CECILIA UDDÉN
Man behöver inte ens gissa för att förstå, att en del av svenska medier står i frontlinjen av psykologiska kriget mot Israel. Ett inslag i desinformationen är knapphändig och ”diskret” rapportering från mordet i Dimona, liksom från andra arabiska illdåd, vilket står i kontrast till Cecilia Uddens propaganda från ”den öppna gränsen mellan Egypten och Gaza”. Jag hade det tvivelaktiga nöjet att lyssna på en repris av hennes reportage i kväll.

”En ung palestinier i rollstol” bärs av sina ”kamrater” för att ”känna lite av friheten utanför fängelset Gaza.”

”Människor luktar på friheten i Egypten.” (sic!) En ung man skådespelare berättar med gråtande röst hur det känns ”att inte höra israeliska flygstridsplan ovanför huvudet”.

Cecilia Udden är en levande antiisraelisk propagandainstitution, med våra skattepengar i skattefinansierad radio.

Göran

KOMMENTAR 1

I eftermiddagens Eko återger Cecila Uddén endast palestiniernas uttalanden efter den israeliska attacken mot militanta palestinier.

Det är ett rapporteringssätt som vi tyvärr har vant oss vid genom åren med Cecilia.

Måste nyhetsrapporteringen gå till på det viset? Ekots förtroende tjänar inget på den metoden.
En professionell rapportering kräver väl båda sidors kommentar i samband med olika händelser? Då menar jag givetvis inte vid varje enskild händelse men i de flesta fall.

Cecilia brukar inte återge endast den israeliska sidans kommentar utan att balansera även med palestiniernas fylliga kommentarer.

Vad är orsaken? Kommer ni att ändra rapporteringsmetoden?

KOMMENTAR 2

Arabiska terrorister mördade idag minst 2 civila Israeler och sårade ytterligare 10 civila israeler i staden Dimona i Negev. Detta var den Första implementerade terrorattacken i Israel inom 1949-års stilleståndslinjer sedan terrordådet mot ett bageri i Eilat i januari 2007.

Intressant att notera är den sedvanliga diskrepansen i rapporteringen av terrordådet. Jerusalem Post rapporterar att det handlade om två bombutrustade terrorister varav den ena neutraliserades innan han kunde detonera sin bomb av en vaksam israelisk polis.
Denna vitala information saknas i BBC:s rapportering. Detta är dock dessvärre i linje med BBC:s standardrapportering som ignorerar att IDF och israelisk polis med sina liv som insats dygnet runt 365 dagar per år utför pro-aktiva anti-terroroperationer som neutraliserar 99% av alla planerade terrordåd mot Israels civilbefolkning.

BBC informerar visserligen att den kollapsade Rafah-gränsen gjort södra Israel mer sårbart för terrorpenetrering från Sinai. Däremot fortsätter BBC att i likhet med större delen av Europa att ignorera roten till dessa anti-judiska terrordåd: EU-finansierad anti-judisk rasistisk hatpropaganda maskerad som ”bistånd” till Gaza och omkringliggande områden.

KOMMENTAR 3
Cecilia Uddén behärskar konsten väl att förtala Israel. Detta var tydligt för några veckor sedan när hon i ett reportage för Godmorgon världen utslungande att hon som världsmedborgare skäms över att världssamfundet inte gör mer för att ingripa mot Israels förtryck mot palestinierna. Är det en krigsförklaring hon menar, eller vad är det annars för åtgärdsförslag som undsluppit FN:s flitiga församling?

Igår visade hon att hon till fullo kan uppfylla rollen som embedded journalist, eller på ren svenska: nyttig idiot. Reportaget, som handlade om Egypten och landets muslimisering, kom att uppta tid kring det Muslimska Brödraskapet. Och vet ni vad? Jo, vad detta fredliga samfund eftersträvar är demokrati och marknadsekonomi! (Vad blir nästa scoop? Elvis lever eller att Ali Esbati är frikyrkopastor). Uddén jobbade hårt för att i grunden relativisera det Muslimska Brödraskapets budskap och mening. I sin iver gjorde Uddén sig även för tolk för de påstådda samhällsvetare (?) som menade att Egypten för att komma någonvart vad gäller demokratisering och andra humantiära inslag borde ta omvägen via mer religiösa inslag. Precis, lite sharia ska väl en kvinna tåla. Alla kan vi göra fel i början. Men Uddén har bott i Egypten och under lång tid ”korrat” från Mellanöstern. Så ge mig en unembedded journalist som verkar i detta område, eller ge mig licenspengarna åter.

——————————

Vill du kontakta Cecilia Udden och framföra dina synpunkter på hennes rapportering från Mellanöstern?

Cecilia Uddén Mannheimer
Middle East Correspondent
Swedish Broadcasting
Box 663
AMMAN 11821
JORDAN

tel: 00962-(0)6-593 22 48
fax: 00962-(0)6-593 26 54
mobile: 00962-(0)79-665 8534
swedish mobile: 0046-(0)70-268 2390
cecilia.udden@sr.se

Annonser
Explore posts in the same categories: Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: