Sveriges Radio i frontlinjen av propagandakriget mot Israel? (3)

Exempel 3 – Lars Gunnar Erlandsson svensk reporter i arabiska propagandans tjänst. Sveriges Radio med exemplet Lars Gunnar Erlandsson visar att tekniken med att desinformera och förfalska verkligheten har blivit vanlig i svenska media sedan 2000. Liksom idag blandade man fakta, retuscherade beskrivningar, desinformerade och manipulerade med orden. Det psykologiska kriget mot staten Israel har visserligen avtagit något under senare år, men det är fortfarande utstuderat och aktivt.
Här visar vi några klassiska exempel genom kritikernas ögon. Utöver Bo Inge Andersson var det Lars Gunnar Erlandsson som utmärkte sig med sina desinformativa reportage.
BREV 1
April 30, 2002 11:11 AM
Subject: Rapporter över 9 dödade palestinier i Hebron – Ekot i morse

Bäste Staffan Sonning!
Det förvånar mig alltid att er reporter Lars Gunnar Erlandson som i morse rapporterade om återockupationen av Hebron, inte talar om anledningen till att palestinier dödas. Lars Gunnar Erlandsson bara rapporterar det utan kommentar och talar inte om att eldstrid mellan israeler och palestinier var orsaken till de döda. (Läs Nathan Shachar idag om ”Nio palestinier dödades i invasionens första fas, men motståndet har nu upphört, säger en av Hamas ledare till DN”). Nu utgår ju ovetande lyssnare från – är detta meningen? – att israeliska armén urskillningslöst dödar civila obeväpnade palestinier enbart för att de är palestinier. Inte ens palestinska källor påstår att alla dessa nio dödade skulle ha varit obeväpnade (Ha’aretz eng.version idag). Det kanske kan verka futtigt att påpeka sådant här när den stora bilden är så mycket värre, men jag ser ett tydligt mönster i Lars Gunnar Erlandssons rapporter från Israel/Palestina som jag tycker att du som Ekots chef bör vara medveten om.

Vänligen
NN

BREV 2

Bäste Lars Gunnar,
Idag torsdag 2 maj sade du något i din rapport om att Arafats ”möjlighet att leda sitt folk mot bättre tider har avtagit”. Detta var väl ett något märkligt påstående ur egen fatabur, eller hur?
I Camp David sade Arafat nej till Clintons löfte om 30 miljarder dollar (detta enligt Dennis Ross). Genom att utlösa intifidan blev mer än 120 000 palestinier arbetslösa. I vilket sammanhang har Arafat någonsin velat leda sitt folk mot bättre tider? Genom att eliminera Israel? Så varför kommer du med en sådan klyscha? Tyckte du att den lät bra?

I en annan sändning nämnde du de fyra som dödades i den senaste attacken som ”fyra bosättare”. Därmed ville du uppenbarligen nedvärdera offren och på något sätt rättfärdiga dådet. Det råkade vara människor som blev kallblodigt mördade, bl.a. ett 5-årig barn och en sovande kvinna.

Jag har, när jag hörde dig tala på Handelskammaren uppfattat dig som en kunnig reporter, visserligen något vänstervriden, men ändå objektiv. Dessa två exempel ur dina rapporter, och det finns många fler, visar att du blivit en utstuderad propagandist som inte drar sig för att sprida desinformation. Nåväl, sanningen kommer ändå fram förr eller senare.

— — —

VILKET är SR-styrelsens svar på huruvida public service-företaget förmedlar och tillhandahåller nyheter och skeenden i omvärlden på ett opartiskt sätt? Enligt desinformationsexemplet Lars Gunnar Erlandsson är det svårt att se detta.

Annonser
Explore posts in the same categories: Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: