Kristna, muslimer och judar kräver nyanserad rapportering om Israel

ARABISKT STÖD för Israel ges i ett brev till Carolina Gylling, vilket publiceras idag efter författarens tillstånd. Israel som hatobjekt – Lina Myritz´ debattartikel och svaret från Carolina Gylling – var ämnet häromdagen på FiM-bloggen. Vi får sympatireaktioner från inte bara judar och kristna utan också från muslimer, araber, iranier och kurder m.fl., vilket brevet nedan är ett exempel på.

Föreningen Fred i Mellanöstern vill gärna komma i kontakt med flera sympatisörer i sin strävan efter en rättvis och nyanserad bild av Israel i Sverige.

2008-02-12

Till/

Carolina Gynning

Äntligen ett nyanserat program om Israel på svensk TV! Du visade oss en helt annan bild av landet än vad de svenska medierna brukar visa. I Sverige är det nästan tabu att säga högt att man inte har något emot Israel. Ännu värre är det om man vågar säga att man gillar Israel. Katastrofalt om man berättar för sina vänner att man planerar att semestra i Israel. Det är mitt fall! Tack vare ditt reportage har jag övertygat min sambo att åka ditt på semester. De flesta kunskaper hon hade om Israel var från den felaktiga bild av Israel som svenska medier älskar att propagera. Som du skrev i din krönika, är Israel med sina medborgare inte så annorlunda från oss här i Sverige: de vill leva i fred och njuta av livet.

Jag har aldrig förstått svenskarnas engagemang i Palestinafrågan när det pågår fruktansvärda händelser i Ryssland, Tchad, Kenya (600 000 människor är på flykt!) etc. De interna orättvisorna i de flesta arabländerna är mycket värre än vad israelerna gör i Palestina. EU:s (inkl. Sveriges) flykting- och invandrarpolitik är bland de värsta orättvisorna i världen. Som du förstår är listan lång, mycket lång.

Jag kan inte förstå att det finns så mycket hat och ilska i svenskarnas hjärta när det gäller Israel. Det är skrämmande att konstatera i ett demokratiskt land som Sverige.

Jag måste erkänna att jag inte gillar allt du gör. Men denna gång, med din resa i Israel/Tel Aviv har du visat det svenska folket att det kan ha fel ibland. Israel är en demokrati, ett unikt land med en fantastisk stämning som inte finns någon annanstans i världen. Att Israel har problem med sina grannar angår mig inte ett dugg. Alla arabländer har en massa problem med sina arabiska grannar! Kolla vad som händer internt i Egypten, Dubai, Syrien, Algeriet, Libyen, Saudiarabien etc. Regeringarna i dessa länder behandlar sina egna medborgare som luft. Är det någon i Sverige som höjer sin röst mot detta? Nej.

Att du har gjort ett reportage om Israel och att du står för det visar att du är stark och att du kan ta ditt ansvar. Tillräckligt stark för att kunna ignorera en frustrerad lärarvikarie!

Mvh

Fouad R. själv från ett arabiskt land och bor i Sverige sedan många år

Annonser
Explore posts in the same categories: Massmedia

Etiketter: , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: