Öppet brev till Riksdagens talman – Svar från Per Westerberg

RIKSDAGSLEDAMOTEN TORBJÖRN BJÖRKLUND (v) anser att ättlingar till överlevande från förintelsen utför etnisk rensning i Palestina och jämför bosättare med fångvakterna i de nazistiska koncentrationsläger. Med detta uttalande placerar Björklund sig i samma fålla som många antisemiter inklusive nazister. Jämförelsen av vad som pågår i Gaza – där en terrororganisation har makten och bojkottas av Israel och Västbanken – med bosättningar där det finns dagliga konfrontationer mellan palestinier och judar med koncentrationsläger är uppseendeväckande. Nazisterna genomförde i Auschwitz en masslakt på judar i en industriell process och jämförelsen med denna är inte bara irrelevant utan kan klassas som förnedring av förintelseoffren och överlevande.

I DAG fungerar många av de israeliska bosättarna på precis samma sätt som många av fångvaktarna gjorde på den tiden då man hade läger för judar under andra världskriget, då judar internerades och dödades under det som vi kallar Förintelsen. Det här är på många sätt en ofattbar paradox. Ättlingarna till dem som drabbades av mänsklighetens värsta förbrytelse, Förintelsen, genomför en etnisk rensning som till och med överträffar det apartheidsystem som vi så ivrigt bekämpade i Sydafrika för ett par decennier sedan. (Källa: Barvåbloggen)

SOM FRAMGÅR av uttalandet i riksdagen är bosättare lika med fångvakter i koncentrationsläger. Att en riksdagsledamot i svenska riksdagen kan uttrycka sig på detta sätt utan att talmannen tillrättavisar honom visar vilket antiisraeliskt klimat som råder i Sverige.

TIDIGARE har bl.a. regissören Stefan Jarl gjort samma jämförelse i filmen Flickan från Auschwitz med medverkan av Cordelia Edvardson.

Inom Vänstern finns många kritiska röster emot antisemitism i samband med kritik av Israel. Efter en minskning från 2006 märker man en återkomst med full kraft nu när Vänstern har svårt att inte hylla Hamas eller Fatah.

VI VÄDJAR till Riksdagens talman att hålla liknande antisemitiska uttalanden borta från Riksdagens debatter. Kritik mot Israel ska inte sammanblandas och bli till antisemitiska utsagor.

Oded Meiri
Ordförande FiM

— — —

SVAR från talman Per Westerberg

From: talmannen@riksdagen.se
To: odedmeiri@hotmail.com
CC: anders.stahlberg@riksdagen.se
Subject: Ang. Håll antisemitiska uttalanden borta från Riksdagens debatter
Date: Tue, 19 Feb 2008 16:49:04 +0100

Hej,

Tack för ditt mail!

Enligt riksdagsordningen har talmannen ansvaret för att ordningen upprätthålls i riksdagens kammare. I riksdagsordningen (kap. 2 §12) står det: ”ingen får vid sammanträde uttalas sig otillbörligt om någon annan eller använda personligen förolämpande uttryck, eller i övrigt i ord eller handling uppträda på ett sätt som strider mot god ordning. Den som har ordet skall begränsa sitt anförande till det ämne som behandlas. Om någon bryter mot bestämmelserna i första eller andra stycket och inte rättar sig efter talmannens erinran, får talmannen ta från honom eller henne ordet för den pågående överläggningen”.

Detta handlar således om debattörernas uppträdande mot varandra. Hur ledamöterna eller statsråden i kammaren väljer att uttrycka sig om olika sakförhållanden ska jag som talman inte ha några synpunkter på. Jag har ingen yttranderätt i riksdagsdebatterna. Jag är dock tämligen säker på att det finns många andra ledamöter som är villiga att kommentera denna fråga.

Med vänlig hälsning

Per Westerberg

Annonser
Explore posts in the same categories: Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: