Eric Hoffer om nationen Israel – och svenskarna

Vem kommer ihåg Eric Hoffer? Han var amerikan, filosof och icke jude. Han skrev flera böcker och artiklar i tidningar. Han föddes 1902 och dog 1983. Han lämnade efter sig 9 böcker och fick utmärkelse presidentmedalj. Han undervisade vid Colombia universitet. Nedan följer en artikel som publicerades i Los Angeles Times den 26 maj 1968. Sanningar som han skrev håller än idag och kommer förmodligen att gälla i framtiden.

ISRAEL SKILJER SIG FRÅN ÖVRIGA VÄRLDEN
– Judarna är en annorlunda nation. Vad som är tillåtet för andra nationer är icke tillåtet för judarna.

Andra nationer utvisade hundratals och även miljontals människor. Sovjet gjorde detta, Polen, och Tjeckoslovakien gjorde det också. Turkiet kastade ut flera miljoner greker. Algeriet kastade ut miljoner fransmän. Indonesien utrensade ett okänt antal kineser. Ingen pratar om flyktingar. Men i Israels fall har ett antal utvisade araber en evig flyktingstatus. Alla envisas om att Israel måste ta tillbaka varje arab som lämnade Israel och deras efterkommande. Arnold Toynbee meddelade att avvisningen av palestinierna är en större katastrof än vad nazisterna gjorde. Andra länder som vinner ett krig sätter upp villkor för fred. När Israel vinner ett krig behöver Israel böna om fred.

Alla väntar att judarna skall vara riktiga kristna i denna värld. Andra länder som lider nederlag i krig fortsätter att existera och repar sig. Men om Israel skall lida nederlag kommer Israel att förintas. Om Nasser, Egyptens president, skulle vinna 1967 års krig så skulle han se till att Israel försvinner från världens karta. Ingen skulle hjälpa judarna. Det finns inga förpliktelser från andra länder att hjälpa Israel som är värda ens papperet de är skrivna på.

I hela världen skriker folk när folk dör i Vietnam eller om två svarta människor dör i Rhodesia. Men när Hitler slaktade judar vem protesterade? Svenskarna som är beredda att bryta de diplomatiska förbindelserna med USA på grund av vad de gör i Vietnam har inte över huvud taget protesterat när Hitler mördade judarna. De transporterade järnmalm och kullager och understödde tyska trupptransporter med service på väg till Norge.

JUDARNA ÄR ISOLERADE SOM NATION
– Om Israel skall överleva är detta beroende enbart på judiska ansträngningar och judiska resurser.

I denna stund är Israel den enda tillförlitliga bundsförvant som USA har utan speciella villkor. Vi kan förlita oss på Israel mer än vad Israel kan förlita sig på oss.

Man behöver bara tänka på vad som hänt förra sommaren (1967) om araberna med hjälp av Sovjet vunnit kriget för att förstå att Israels överlevnad är nödvändig för USA och Västvärlden.

Jag har en känsla som inte lämnar mig. Vad som kan komma att hända Israel kommer att drabba oss. Om Israel förintas ska förintelse även drabba oss.

— — —

Källa: ”Israel’s Peculiar Position” i Los Angeles Times, Sunday May 26, 1968, Section G-7. Se: The Eric Hoffer Resource

Övers. Oded Meiri

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: