Hatet mot Israel kan inte rädda SSU

SSU-loggaSSU är socialdemokraternas ungdomsförbund. SSU befinner sig i kris. Antalet medlemmar minskar katastrofalt. Organisationen drabbas av skandaler. Fusk med statligt bidrag, ordförande som fällts i domstol, interna intriger mm. I stället för att ägna sig åt dessa interna problem ger sig som vanligt SSU:s ordförande på Israel. I det senaste inlägget vill Jytte Guteland att Sverige ska erkänna terrororganisationen Hamas och inleda dialog med dem. Avstå från att köpa israeliska apelsiner och dadlar till julen. Den uppmaningen riktar den förre förbundsordföranden Mikael Damberg som ägnat mycken tid att förtala och bojkotta Israel.
Ardalan Shekarabi som fixade pengar till sin valkampanj från SSU-kassan Mot Rasismen var också antiisrael och propagerade för bojkott av israeliska varor.

Förutom att slåss på krogen eller bråka internt ägnade sig unga socialdemokrater med förre ordföranden Anna Sjödin åt att angripa Israel. Vad som tycks förena dessa unga människor är alltså hat mot Israel och utebliven kritik av palestinierna oavsett vad de gör. Stöd åt terrororganisationer är annan gemensam punkt.

Varför är detta djupa engagemang förankrat hos dessa unga människor?

Dessa ungdomar som uppfostrats med ambitioner att vara makthavare och med en vilja att revolutionera samhället utvecklas metoder som inte omfattas av våra moraliska värderingar. Detta leder ofta till interna konflikter och intriger som kan sluta med skandaler. För att kunna förena dessa ungdomar måste de ha en extern fiende eller ett hatobjekt som är lätt för alla att acceptera. Objektet ska kunna angripas utan att man riskerar sin SSU-ställning. Israel är ett tacksamt objekt. Israel kritiseras ständig i massmedia och uppfattas som allierad med USA. Israel uppfattas som den starka parten i konflikten. Framför allt är det tillåtet att slå mot en judisk stat på ett sätt som inte tillåts mot andra stater. Utan breda kunskaper i ämnet, utan historisk översikt i konflikten ger sig SSU och Ung Vänster in i ständiga ensidiga angrepp på Israel. Historien har visat att hat mot en extern fiende inte hjälper att läka de interna sår och interna konflikter som finns i en organisation som tappat sina ideologiska rötter. Kräftgången för SSU kommer inte att minskas genom en aggressiv förtalskampanj mot Israel kombinerat med en vilja att samtala med terrorister.

Oded Meiri
FiM

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: