Israelhatet och antisemitismen i den svenska kulturen

:: ÄR ISRAELHATET en form av förtäckt antisemitism? frågar sig BJÖRN WAHLLÖF på debattsidan i Borås Tidning i dag. Den politiska kulturen framför allt inom vänstern och den svenska kultur i allmänhet som växt fram i landet aktualiseras på nytt genom den senaste SSU-affären. Svenska Dagbladet ställer i dag frågan till Mona Sahlin: OK med antisemitism i SSU?

Borås Tidning rubriksätter Wahllöfs debattartikel och Daniel Krygier frågar sig:

Är israelhatet en form av förtäckt antisemitism?” – Israel råkar vara en judisk stat och… vad var det nu man kallar personer som råkar hata judar? Kan man vara pro-svensk och hata Sverige eller pro-italiensk och hata Italien? När kommer medier sluta förolämpa läsarnas intelligens?

BJÖRN WAHLLÖF skriver i Borås Tidning…

KONFLIKTEN mellan palestinierna och Israel är ständigt aktuellt i massmedia. Israel firar 60 år i vår som ett resultat av ett FN-beslut.

Följande kan också vara intressant att notera om ”Palestina”:

* Palestina har aldrig varit en stat! ”Palestina” uppfanns av Romarna när man slutligt krossat judarna 135 e kr. Namnet kommer från en provins som ingått i olika imperier t ex det romerska eller ottomanska. Under de senaste 1?900 åren har aldrig Palestina utgjort en egen statsbildning, utan bebotts av många olika folkslag inte minst judar.
* Under 19 år (1949-1967) då Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza var ockuperade av Jordanien och Egypten fanns aldrig något tal om ”en ockuperad palestinsk stat” – varken av arabstaterna eller FN. På den tiden fanns inget palestinskt folk!
* I dag är de s.k. palestinierna flera miljoner och lever också i andra arabländer som Jordanien, Syrien, Egypten, Tunisien och Libanon.
* Palestinierna är inget separat folk med egen identitet som språk, religion och kultur. De är identiska med övriga araber, men råkar bo i ett område som kallas Palestina.
* Palestinierna kräver Östra Jerusalem som sin huvudstad. Jerusalem har aldrig varit huvudstad i någon annan stat än Israel, och den s.k. gamla delen (som ligger i östra Jerusalem) innanför murarna rymmer en stor del av judarnas historia.
* När Jordanien kontrollerade staden 1949-1967 var judarna utestängda från östra Jerusalem och kunde inte besöka sina heliga platser t.ex. tempelmuren. De judiska kvarteren med de många synagogorna blev förstörda.
* Under Israels kontroll garanteras nu religionsfrihet för alla inom Israels gränser. T.ex. får muslimerna bestämma över tempelberget och Klippmoskén med den guldglänsande kupolen.
* Kristna palestinier flyr från områden där muslimerna har makten p.g.a. trakasserier och förföljelse. Ett exempel är den tidigare kristna Betlehem, Jesu födelsestad, där nu muslimerna tagit över.
* Ca 1,3 milj araber lever i dag inom Israels gränser. Många av dessa, som bor i östra Jerusalem, skyndar sig nu att söka israeliskt medborgarskap innan eventuellt palestinierna tar över. Många kristna palestinier flyr till Israel! Varför?
* Arabländerna runt Israel har 144 miljoner kvadratkilometer mark. Israel har 12?000 kvadratkilometer- mindre än 1 promille! Därtill har arabländerna enorma oljerikedomar som kan hjälpa palestinierna från all misär om bara viljan funnes. Enligt Arabförbundet finns det 100 milj analfabeter i de 21 arabländerna och 3?4 av dem är i åldrarna 15-45 år.

AVSLUTNINGSVIS kan nämnas att för den som följer Israels kamp är det solklart att vad länderna runt Israel vill är att tillintetgöra Israel. T.ex. har Irans president hotat Israels existens flera gånger. Iran har 70 milj invånare men räknas inte som arabland. Det är inte bara en politisk utan en religiös plikt att döda judar. Det är denna våldshysteri som är officiellt sanktionerad och tar sig uttryck främst bland Gazapalestinierna. När Israel lämnade Gaza med 8.000 bosättare för tre år sedan blev det startskottet för Gazapalestiniernas raketkrig som slår urskillningslöst mot civila israeler.

Det smärtar mig djupt som Israelvän att så många ser så enögt och lägger skulden på Israel. Judarna har genom historien varit förföljda på ett eller annat sätt i olika tider och olika länder. Ibland har det lett till enorma förföljelser, pogromer och förintelser när antisemitismen brutit fram med full kraft. Det kanske är på tiden att Israels motståndare analyserar sina egna motiv. Varifrån kommer Israelhatet? Är det en förtäckt antisemitism?

/Björn Wahllöf :: Uppdatering 10:53

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Politiken, Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: