Göran Rosenbergs nya koncept likt Israels arvsynd

:: APROPÅ Göran Rosenbergs spalt i DN den 9/5:

”VAD SOM därmed har blivit allt tydligare är att det inte finns någon seger värd att fira för den judiska staten som inte också innebär en seger för idén om en palestinsk stat. Inte så att Israel kommer att försvinna som stat om den palestinska staten försvinner som möjlighet. Men det Israel som då kan firas kommer inte att vara en demokrati värd namnet, inte heller en stat värd att kallas judisk. Den kommer att vara en etnisk-religiös bastion, i praktiken en apartheidstat, där en minoritet med våld undertrycker en majoritet” skriver JUREK HIRSCHBERG:

60 ÅR HAR GÅTT sedan den judiska staten Israel pånyttföddes som en spillra av det avvecklade brittiska Palestinaprotektoratet. Araberna förkastade samtidigt Förenta Nationernas erbjudande om att bilda en palestinsk arabstat på 43% av det forna mandatområdet. Israel attackerades på sin andra levnadsdag av fem arabiska länders invasionsstyrkor. Det blev en kamp på liv och död. Israelerna överlevde och började bygga sin stat innanför stilleståndslinjerna. Jordanien och Egypten lade beslag på resten. De judiska flyktingströmmarna från arabländerna absorberades av det unga israeliska samhället. Arabiska flyktingar hamnade däremot till stora delar i flyktingläger bland sina bröder som inte ville veta av dem. Det blev ingen stat för palestinska araber. De hade slarvat bort chansen med egna och andra arabiska ledares goda hjälp.

MÖNSTRET skulle upprepa sig. Arabiska aggressionskrig skulle återkomma och misslyckas 1956, 1967 och 1973. Tvåstatslösningar förkastades av palestinierna 1967 och 2000. Flera generationer av palestinier stannade i flyktinglägrens permanenta elände genom sina ledares, sina arabiska grannars och FN:s försorg. Idag är det svårt att hysa optimism inför den s.k. fredsprocessen. En tredjedel av palestinierna stödjer Hamas som inte erkänner Israels rätt att existera. Medan den maktlöse ordföranden Abbas signalerar halvdant intresse för dialog med Israel, fortsätter hatpropagandan att pumpas ut genom de av palestinska myndigheten kontrollerade mediekanalerna. Hundratals raketer och granater skjuts över gränsen från Gaza varje månad med syftet att skada och döda israeliska civila.

EN FREDLIG LÖSNING ligger i allas intresse. Ett antal israeliska ledare har genom åren gjort ansträngningar för att nå en lösning, medan deras palestinska motparter har, med Abba Ebans ord, sällan försummat ett tillfälle att försumma ett tillfälle. Mycket kan säkert ha gjorts klokare och bättre. Att det idag inte finns någon palestinsk stat vid sidan av den judiska är dock knappast Israels fel.

GÖRAN ROSENBERG går dock ett steg längre än att skylla på Israel. Han utvecklar (DN 9/5) ett nytt koncept som närmast kan liknas vid Israels arvsynd. Om det inte blir någon palestinsk stat, ”kommer (Israel) inte att vara en demokrati värd namnet, inte heller en stat värd att kallas judisk. Den kommer att vara en etnisk-religiös bastion, i praktiken en apartheidstat.” Med andra ord: även ifall Israel gör vad det kan medan dess grannar vägrar erkänna dess rätt att existera och fortsätter med hatpropaganda och antisemitism i sina officiella organ, indoktrinering av skolbarn, rop på mord på judar i sina moskéer, morbid dödskult, terrorism, drömmar om Storpalestina, interna strider, förföljelse av kristna, mord på oliktänkande, korruption och förskingring av biståndspengar, kort sagt om de inte går in för att arbeta för en funktionsduglig och fredlig stat – ja, då kan Israel inte kalla sig en demokrati längre och det har förverkat sig självt som ett judiskt nationalhem.

INGEN SKULLE DRÖMMA om att göra Sveriges existensberättigande eller dess duglighet som demokrati avhängiga av hur dess grannar uppför sig. Mig veterligen har sådana resonemang aldrig tillämpats på någon annan stat. Men för Israel gäller specialreglemente: damned if you do, damned if you don’t.

Så låter Rosenbergs omdöme om Israels rätt att efter de första sextio åren fortsätta med egna krafter, i medvind och motvind, med framgång och en del felsteg forma och forma om sitt öde som suverän stat och Mellanösterns yngsta – och fortfarande enda – demokrati. Så låter en svensk demokratiskt sinnad humanist när han har blickat mot stjärnorna och kört ner i diket.

Jurek Hirschberg

Källa: Göran Rosenberg Minne mot minne ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Politiken

Etiketter: , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: