Vi firar staten Israels 60 årsdag

Svenska massmedia driver rent antiisraelisk kampanj

MEDAN DEN CIVILISERADE delen av världen firar Israels 60 årsdag med The Israeli Presidential Conference 2008, president Peres stjärnspäckade mega-konferens med premiärminister Olmert, Tony Blair, Bush etc startade igår. I Jerusalem där ett flertal nuvarande presidenter, statschefer och f.d. makthavare kommer samman med kulturpersoner, vetenskapsmän och många framstående affärsmän träffas, medan en stor del av svenska massmedia och speciell public service ansluter till den palestinska minnesdagen av den s.k. Katastrofdagen.

Under morgonens TV 1 (11:10 in i länken) satt en dam av palestinskt ursprung och berättade att hon som en flykting längtar efter sitt hemland Israel. Jag förstår inte hur en svensk medborgare som bor i välståndets Sverige kan kalla sig flykting med en vilja att ta över min familjelägenhet i Israel. Vad som förvånar mig är att journalisterna, som lyfter fram den palestinska saken och minimerar Israels rätt att existera som judisk stat, och, som inte berättar hur judarna lyckades att omvandla öken till blomstrande land på 60 år inte har några samvetskval för att deras föräldrar inte hjälpte till att rädda judar från de nazistiska klorna.

”Vi firar inte Israels 60 årsdag” är rubriken på en artikel i SvD. Tidningen föredrar att publicera texten av 16 röda judar, som ägnar sina liv åt kampen mot Israel. SvD publicerar få proisraeliska texter. Vid sidan av dessa 16 judar är vi andra judar fler än 15000 som stödjer Israel.

Hallands Nyheter publicerar idag en antiisraelisk insändare som skrivits av bl.a. en beslutsfattare på migrationsverket i Kållered och som hela sitt liv bedrivit hetskamp mot Israel tillsammans med sin fru, som besökt terroristen och Hizbollahledaren Hassan Nasrallah. En annan chef på samma arbetsplats som under sin fritid skrev proisraeliska artiklar på sin privata blogg degraderades med hänvisning att proisraelism är skadligt för Migrationsverket. Tidningen Hallands Nyheter tar inte emot våra insändare som stödjer Israel.

Göteborg Posten publicerar idag på kultursidan en Krönika i vilket Israels existens som judisk stats ifrågasätts. Med tanke på Gert Gelottes artiklar i GP sedan i november förra året där Israel kallas apartheidstat försvarar GP idag sina positioner i kampen mot Israel.

Dagens Nyheter har en nyanserad ledare där man konstaterar att vägen till fred är lång. DN har tidigare publicerat ett stort antiisraeliskt reportage som var fullt av felaktigheter.

PÅ SAMMA SÄTT som Sverige saknar offentlig representant från regeringen i dagens Presidentkonferens i Jerusalem saknar svenska massmedia den nyanserade bild av den judiska staten så som man kan hitta i franska, tyska eller italienska tidningar.

Självklart gör det ont hos alla dem som ser Israel som en mycket positiv företeelse i en region som annars domineras av diktaturer och extremism. Men det hindrar oss inte från att fira Israel med en manifestation nu på söndag (18/5) på Göteborgs gator.

KOM till Manifestationen kl. 13 på Gustaf Adolfs torg

Oded Meiri

Ordf. FiM

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: