Judar behöver en judisk stat även efter 60 år

”Efter 60 år är det dags att göra upp med delar av den israeliska lagstiftningen och låta Israel bli en öppen och demokratisk stat”, skriver Gunilla Grahn-Hinnfors i sin krönika den 14 maj.

Israel hyllas på 60-årsdagen av EU. Storbritanniens Gordon Brown kallade Israels bildande för 1900-talets största framgång. Freedom House ger Israel betyget 1 för politiska rättigheter och 2 för medborgerliga friheter på en 7-gradig skala där 1 är högst.

Jämför man svensk och israelisk demokrati så finner man att Israels högsta domstol kan avslå regeringens eller myndigheters beslut. Denna ordning är mer demokratisk än vår svenska grundlag där det finns en beroendeställning mellan domstolar och regering.

Ett bevis på israelisk demokrati är just den bok som Gunilla hänvisar till. En professor Sand påstår där att palestinierna troligen är mer ättlingar till det ursprungliga judiska folket än dagens judar – en spekulation utan stöd i historisk forskning. Att araber i Israel inte gör militärtjänst beror på att de vid ett krig inte skall behöva komma i konflikt med andra araber.

Man kan konstatera att minoritetsgrupper ofta är missnöjda. I Sverige som inte längre har kristendom som officiell religion finns det krav att vi skall ta bort korset från den svenska flaggan. Korset är inte representativt för alla svenskar, särskilt inte för många invandrare. Gunilla ifrågasätter Israels judiska identitet. I så fall bör hon kanske stödja borttagandet av korset från den svenska flaggan med.

Att judarna behöver en egen stat är självklart för alla som har historiska kunskaper. Under Andra världskriget krävde Sverige att tyskarna skulle stämpla ett stort J i pass för judar med tyskt medborgarskap. Detta är en liten del av de 2000-åriga trakasserier av judar i Europa som slutade med nazistisk slakt på judar. Tillsammans nödvändiggör de en judisk stat.

I en så stark demokrati som Israel kommer många åsikter till tals. Författarna Amos Oz, AB Jehosua m. fl. jobbar tillsammans med den stora fredsrörelsen Shalom Ahsav för en tvåstatslösning. De har aldrig ifrågasatt Israel som en judisk stat. Däremot anklagar de palestinierna för bristande vilja att sluta fred. Amos Oz sa i ett seminarium på Bok & biblioteksmässan i höstas att det i Sverige råder en ensidig bild där Israel demoniseras. Hans bok ”Att bota en fanatiker” är ett bättre fredskoncept än förslaget att avsluta den sionistiska staten genom att skapa en arabisk majoritet. De grupper i Israel som tillsammans med en del svenska organisationer vill nå detta mål är oftast små extrema rörelser långt ut på vänsterkanten. Kritik av Israel är acceptabel och ibland motiverad men gränsen går vid kravet att Israel skall upphöra att vara Judisk. På söndag firar vi Israel 60 år i Göteborg. Med stolthet skall vi manifestera på gatorna med sång och musik.

Oded Meiri

Artikeln publicerad i Göteborgs Posten/Kultur (080518)

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Politiken

Etiketter: , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: