Förståelsen för Israel växer i Sverige

:: Under de senaste veckorna har vi fått uppleva massiva antiisraeliska kampanjer i massmedia. Sveriges Radion P1 hade varje dag flera inslag om Israel 60 år, vilket egentligen var rapporter om hur palestinierna förlorat ”sitt land” och misshandlas av israeliska omänskliga soldater. Många reportage som sändes med anspråk att vara nyheter var gamla reportage som sammanfattade olika händelser med syfte att svartmåla den judiska staten. I många reportage ifrågasattes firandet av Israel 60 år till förmån för ”Katastrofdagen” (Nakbar) och så som palestinierna beskriver tillkomsten av Israel. I andra reportage ifrågasattes behovet för judarna att ha en egen stat. Även flertalet tidningar skrev om firandet på ett negativ sätt.

Till vår förvåning
upptäcktes att större delen av svenskarna inte alls tycker på samma sätt.

Många lyssnare som ringde till Ring P1 beklagade Radions inställning till Israel och beklagade den stora omfattning som antiisraelisk propaganda fick i P1.

Vi som firade Israel på Göteborgs gator kände sympatier från allmänheten. Motdemonstrationer av palestinier och deras anhängare var mycket blygsamma. Ca 20 högljudda personer som samlades nära oss ropade ”mördare” under 4 timmar. Ropandet står i motsats till vår sång, musik och dans.

När jag besökte Linköping universitet och höll föredrag för ca 100 personer kändes ingen fientlighet. Tvärtom flertal uttryckte sin förståelse för Israel och för de försvarshandlingar som landet genomför för att förhindra terror.

Flertal svenska politiker visade stöd för Israel antingen genom att skriva i tidningar eller ställa upp på våra manifestationer och fester.

Att Palestinagrupperna fick köpa en helsida hatannons i SvD för att skriva om deras hat mot Israel visar att de är ganska desperata. Deras kampanj är förmodligen misslyckad.

I jämförelse med andra europeiska länder som t.ex. Frankrike och Tyskland är hyllningar till Israel mer blygsamma i Sverige. Men vinden börja ändra riktning även om det blåser snålt så börja det blåsa åt rätt håll.

Låt oss fortsätta med vår ansträngning att informera om Israel på ett nyanserad sätt. Även om det känns jobbigt ibland så ger framgångarna glädje.

Oded Meiri ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: