Folkrätten förpliktigar bara Israel

Hizbollah och araberna struntar i folkrätten utan anmärkningar från Sverige

Intressant är att anklagelser i svenska massmedia och av folkrättexperten Ove Brink om brott mot folkrätten gäller bara när det gäller Israel. När araberna inte följer besluten av FN: s säkerhetsråd så nämns inte detta i massmedia. Utrikesministern som ofta hänvisar till folkrätten är helt tyst när det gäller händelserna i Libanon. Som bekant är finns det en stark terrororganisation med namnet Hizbollah i Libanon.

Organisationen stämplades som terrorgrupp av FN, USA och EU. Iran och Syrien finansierar Hizbollah och utrustar dem med vapen. Idag har Hizbollah starkare militär makt än den libanesiska armén. Efter andra Libanonkriget fattade FN: s säkerhetsråd ett beslut som förpliktigar Israel att retirera till 1967 års gränser. FN satte in en fredbevarande styrka med franskt befäl som skall förhindra Hizbollah att etablera sig norr om Litanifloden. Samtidigt skulle Hizbollah avväpnas och förbudet att leverera vapen till dem skall gälla. Beslutet fattades enligt FN:stadgans kapitel 6f som förpliktigar FN-medlemmarna att efterfölja fattade beslut. Beslut om avväpning och förbud att leverera vapen negligeras av Hizbollah, Iran, Syrien och de fredsbevarande FN-styrkorna.

Så länge Hizbollah terroriserade civilbefolkningen i Israel fanns det viss acceptans hos många svenska sympatisörer. Medlemmar från Palestinagrupperna i Varberg besökte Libanon och träffade Hizbollahs ”karismatiske” ledare. Israels motaktioner mot Hizbollahs terror kritiserades av de flesta i svensk massmedia.

Nu har Hizbollah visat att de kan terrorisera även sina ”arabiska bröder”. Med brutal vapenmakt tog de över större del av Beirut och mördade ca 80 personer. Trots att de trakasserade den libanesiska regeringen – som i programmet ”Konflikt” i SR P1 kallades ”USA:s stödregering” – vilken av förra svenska regeringen beviljades massor av stöd i en av Sverige organiserad givarekonferens i Stockholm har massmedia inte ifrågasatt den uppgörelse som araberna uppnådde och som ger Hizbollah vettorätt i regeringsställning.

Terroristerna fick behålla sina vapen och nya vapenleveranser från Iran och Syrien fortsätter.

Svenska massmedia beskyller inte araberna för brott mot folkrätten. Cecilia Uddén, SR P1, som var så flitigt antiisraelisk i samband med firandet av Israel 60 år nämnde inte folkrätten när hon pratade om situationen i Libanon.

Per Gudmundson skriver i dagens SvD ledare om Hizbollahs maktmissbruk. På en mejlfråga Varför Israel – och inte Hizbollah – beskylls för att inte följa folkrätten svarar Gudmundson: ”Därför att man ser bedömer Israel med en annan måttstock, är mitt sorgsna men troligen korrekta svar”.

Situationen i Libanon är farlig. Fortsatt beväpning av Hizbollah kan orsaka nya terrorattacker mot Israel och därmed nytt krig. Det vet Carl Bildt. Vi hoppas att han jobbar inom EU för att tillämpning av folkrätten skall gälla även araberna.

Oded Meiri
FiM

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: