Judiska traditioner lever vidare

Idag är det en stor dag för Danny. Han tar studenten. Idag skall vi möta honom i skolan och enligt svenska traditioner skall han köras i stan med studentmössa och en ny kostym. Sedan kommer släktingar och vänner att gratulera honom.

För mig som morfar är det en stor dag. Jag har fått ett barnbarn som håller på judiska traditioner, talar hebreiska och är en varm Israelanhängare. I en globaliserad värld, i ett land där etniska traditioner har lägre prioritet, har en ung man funnit sin judiska identitet.

Under uppväxttiden har morfar försökt att överföra vår judiska identitet till den unge mannen utan större framgång. Hoppet var nästan ute. Under en resa i Israel som vi gjorde tillsammans planterades rötter och intresse för Israel. Som en mirakel har intresset för judendomen smugit sig in i den unge mannens liv. Genom eget engagemang har traditionerna blivit hans egna liksom även det hebreiska språket.

För morfar som israel och stolt jude är detta ett fullbordat mirakel. Trots alla odds har vi fått en ung man i vår judiska gemenskap med kärlek till Israel. Det är ett bevis för att traditioner är ledstjärnor i unga människors liv, att judendomen fortsätter att vara livskraftig och att Israels 100-årsdag kommer att firas i Göteborg.

/Morfar ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Utbildningsorgan

Etiketter: , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: