Salomon Schulman om Judehatets svarta bok

SALOMON SCHULMAN skriver i Broderskap Nr 22/2008 den 27 maj om bl.a. en ny viktig bok i ämnet antisemitism. En text av Salomon Schulman – vare sig det är ett kåseri, recension som nedan eller annat ämne oftast i Judaica – är alltid extra läsvärd; är den då också som denna publicerad på Broderskap.se är den väl kryddad. Väl bekomme! Utdrag:

[…] Hur många gånger har jag inte velat sträcka över en bok om antisemitism i förhoppningen att den ska bli läst? Nu har det äntligen kommit ut ett standardverk på svenska, ”Judehatets svarta bok”, med en rad författare som kompletterar varandra. En tung tegelsten, som man gärna rekommenderar, väsentligen av norskt akademiskt ursprung.

Det är svårt att vara jude, som ni förstår, men jag misstänker att ni har mer än Nya testamentet och Tage Erlanders minnen på era hyllmetrar.

Nåväl, denna svarta bok är ordentligt encyklopedisk och innehåller lite mer än Ådalenkravalliknande episoder. Den kan vara svår att tränga sig igenom från pärm till pärm. Å andra sidan kan det vara svårt nog att samla episoder av den judefientliga brutalitet som löpt genom historien i enskilda verk.

Detta alster om antisemitismens föränderliga natur, liksom om dess utövare som utgjorts av såväl samhällets bildade elit som vulgära pöbel, ger historiska inblickar i det som förföljt mina förfäder – och orsaken till att jag är en äkta skånepåg som inte finns kvar i det förintade judiska Polen.

SE hela artikeln i Broderskap av Samuel Schulman: Svårt att vara jude

FOTNOT Info, Förlag, Pris m.m.: Judehatets svarta bok ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Litteratur

Etiketter: , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: