Solskenshistoria från Karlstad och Holocaust

TILL HERRHAGEN kommer 1945 en buss med 280 judiska kvinnor till beredskapssjukhuset i Karlstad, nuvarande Herrhagsskolan. De evakuerades av Röda Korset från ett koncentrationsläger i Tyskland. Alla var svårt sjuka i tuberkulos.

Arbetet med att undersöka historien bakom de judiska kvinnorna har resulterat i en bok ”Till Herrhagen klockan 13.24”. Författare är Christer Mattsson. I boken intervjuas bland annat personer som jobbade på beredskapssjukhuset 1945. De elever som deltagit i projektet har också skrivit avsnitt i boken.

F.d. nynazister från Karlstad besökte under måndagen förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem. Besöket var en del av ett projekt för att låta ungdomar utmana sina fördomar och utbilda dem om Förintelsen. Projektledare och eldsjäl är Christer Mattsson.

Den här Karlstadshistorien är verkligen en solskens-story! För den intresserade finns här ett antal länkar från dagens Dagen till den israeliska tidningen Ynet som har en lång spännande artikel om svenskarnas bedrift.

LÄNKAR: Före detta nynazister från Karlstad i Jerusalem, SR P3 Karlstad, Pressrelease, Ynet – Former Swedish neo-Nazis become Holocaust commemorators. ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Utbildningsorgan

Etiketter: , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: