Terrorist är en terrorist och inte en hjälte

LINA MAKBOULS FILM om en palestinsk flygkaperska – som TV sände i repris igår – var en blandning av hyllning och ifrågasättande av denna palestinska terrorist LEILA KHALED. Hon var med om två flygplanskapningar som PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse, en terrorstämplad organisation) ordnade 1969 och 1970. (PFLP stöds av Ung vänster och dess f.d. ledare Ali Esbati med pengar)

I den ena lyckades hon ihop med andra terrorister att kapa ett TWA-flygplan från Rom till Tel Aviv. Flygplanet landade i Damaskus och sprängdes.

Leila som arresterades av Syriska myndigheter friades efter tre veckor. I mångas ögon betraktades hon som en hjältinna. I andra försöket som hon och en annan manlig terrorist gjorde för att kapa ett EL AL-flygplan misslyckades kapningen tack vare att en israelisk säkerhetsman sköt mannen men skonade Leila Khaleds liv. Honom skulle hon egentligen tacka för att hon liver. Hon lämnades till engelska myndigheter som friade henne i utbyte mot gisslan från andra flygplanskapningar.

Filmen tar upp frågan om en simpel terrorist kan glorifieras. Lina Makboul är svenska och ättling till en palestinsk familj. Hon har själv svårt att helt ta avstånd från terroristen samtidigt som hon ifrågasätter terror som ett verktyg. Att väcka sympatier för en terrorist är fel. Det finns inget som motiverar medvetna angrepp på civil befolkning. Palestinagruppernas ordförande, och miljöpartisten, som är känd för sin kärlek till alkohol, skrev på sin blogg: Varför skulle Leila Khaled skämmas?

”En av de saker Joacim Blomqvist och filmaren Lina Makboul har gemensamt är deras beundran för världens första kvinnliga flygplanskapare” skrev nättidningen Mana, som är känd för sina antisemitiska artiklar.

Det kan vara skadligt att visa förståelse för terrorister samtidigt som man kallar dem terrorister.

I Sverige där Palestinagrupperna, Vänstern, kyrkan med flera satsar stora resurser på en antiisraelisk verksamhet är det lättare att marknadsföra terrorismen som en frihetskamp. Leila Khaled bjöds till ett seminarium i Göteborg för några år sedan, vilket delvis finansierades av SIDA och arrangerades av extremvänstern. Hon kom inte eftersom hon inte fick inrikes visum till EU.

Frågan är varför SVT sände programmet i repris i anslutning till firandet av Israel 60 år? Varför har SVT oproportionellt många program där palestiniernas terror framställs som en motiverad kamp?

Svaret är att det uppenbarligen är medveten policy att hålla den palestinska frågan vid liv samtidigt som man utnyttjar möjligheterna att smutskasta Israel. Dock torde det inte vara en alltför djärv förmodan att anta en stor del av svenska folket har fått nog av den massiva antiisraeliska propagandan som sprids i massmedia.

/Oded Meiri ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: