Israels utplånande på Palmecentrets dagordning

Viola Furubjelke umgås enbart med extremister

SITT SAMRÖRE med terroranhängare försvarade Viola Furubjelke med motiveringen att dialog med Hamas är nödvändigt. Men varför för inte Viola Furubjelke dialog med Israel?

Viola Furubjelke höll i januari 2008 ett föredrag på Stadsteatern som utannonserades som ”fredsföredrag”.

FURUBJELKES FÖREDRAG hade inte med fred att göra. Föredraget hade sex huvudspår…

  • Källan till allt ont i konflikten är Israel.
  • Hamas som var vinnare i det palestinska valet är en politisk organisation som indirekt erkänner Israel och vill ha 10 års vapenvila samt skall vara med vid fredsförhandlingar.
  • Nuvarande fredsförhandlingar och eventuella fredsavtal mellan Israel och Abu Mazens Fatah (som hon kallar ‘broderparti’ till Socialdemokraterna) är inte giltiga utan Hamas.
  • Den palestinska raketbeskjutningen mot Israel är tandlös på grund av raketernas låga tekniska standard, medan Israels svar på beskjutningen i form av likvidering av dem som skjuter är oproportionerligt våld.
  • Palestiniernas rätt att återvända är självskriven på grund av att FN fattade beslut om detta.
  • Palmecentret lägger stora resurser som förmedlare mellan Fatah och Hamas.

Nu har Palmecenter (PC) gått från ord till handling. Genom att organisera seminariet med deltagande av den kände terroristanhängaren Azzam Tamimi, som stödjer självmordterrorismen, visar PC att centret är en del av den aktiva militanta kampen mot Israel. Viola Furubjelke har deltagit i Hamaskonferenser i Gaza. Hamas är stämplad som terroristorganisation både av FN och EU. Viola Furubjelke, som ofta hänvisar till folkrätten, struntar i denna folkrätt när det gäller att motverka Israels existens.

I skalan mellan höger- och vänsterideologier ligger Hamas längs till höger. Organisationen bekämpar demokrati med hänvisning till att makten ligger hos profeten Muhammed och hans representanter på jorden. Hamas är en fundamentalistisk religiös rörelse. Israeliska personer och organisationer som Viola Furubjelke samspråkar med tillhör extremvänstern i Israel. Organisationen Israeli Committee Against House Demolitions är en marginell rörelse med drygt 400 medlemmar. Detsamma gäller organisationen Rabbiner för fred. Viola Furubjelke talar om dialog mellan parterna för att nå fred, men hon har ingen dialog med etablerade partier som är sionister och som utgör över 70 % av den israeliska befolkningen. Dessa kommer att bestämma om fred skall uppnå.

På Palmecentrets hemsida försvarar man Tamimis medverkan i seminariet med motiveringen

Det går inte att stoppa huvudet i sanden och låtsas att dessa åsikter inte finns. Det främjar inte dialogen i Mellanöstern som är helt avgörande för utvecklingen i regionen.

Uppenbarligen går det däremot bra att låtsas att en dialog kan föras utan den överväldigande majoritet av israeler som vill ha fred och frihet utan att ge avkall på sina nationella rättigheter.

Frågan är hur Viola Furubjelke kan kombinera dessa relationer utan att ha moraliska betänkligheter. Svaret är att hatet mot Israel och sionismen är den som förenar Palmecentret, Hamas och extremvänstern i Israel.

Hur kan en svensk kvinna med relativt låga politiska ambitioner hamna i en sådan situation där hatet får överhanden över sunt förnuft?

Som en god socialdemokrat fick Viola Furubjelke tjänst som svensk ambassadör i Syrien. Viola Furubjelke berättade själv att under den perioden utvecklade hon mycket goda relationer till Hamas ledning, som finns i Damaskus. I och för sig är det egendomligt att en officiell svensk representant har nära relationer till en terroristorganisation. Detta bör strida mot socialdemokratisk ideologi.

Vad som är än mer egendomligt är att en borglig regering beviljar Palmecentret flera miljoner kronor för att kunna möjliggöra dessa hatkampanjer mot en välsinnad nation som man har diplomatiska förbindelser med. Att kritisera Israels politik är en sak, men att bevilja medel för ansträngningar att förinta Israel är något helt annat.

Palmecentret har inget inflytande i fredsprocessen. Under Thomas Hammarberg hade Palmecentret internationell status, som helt försvann när Viola Furubjelke tillträdde som ny generalsekreterare. På samma sätt är Sveriges roll som medlare eller samtalspartner försvinnande liten.

I Israel betraktas Sverige som en av de mest antiisraeliska staterna i EU. Det har visat sig att majoriteten av länder i EU inte alls tycker som Sverige. Relationerna mellan Israel och EU uppgraderades, något som orsakade protester från Israelhatare som t.ex. Diakonia. Man kan förmoda att Viola Furubjelke inte blev glad, när hon upptäckte att båda hon och Palmecentret tillhör en minskande minoritet blad europeerna. Ett tag trodde man att en dialog med Palmecentret skulle kunna medverka i fredsansträngningarna. Idag vet vi att det för närvarande är meningslöst.

Oded Meiri

FiM

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: