Media om Mugabe, Zimbabwe och Hamas

Mugabe och Zimbabwe – men vad skulle DN kunna tycka om Hamas?

Det är frågan. Se följande dagsaktuella text och reflektera kring innehållets relevans. . .

— — —

SKULDEN över att den antidemokratiska utvecklingen fått pågå så länge vilar (…) också på västvärlden. Inte minst på EU. Hamas har med sitt regerande förvandlat Gaza till ett råtthål där människor lider brist på allt – inte bara mänskliga rättigheter.

Denna utveckling har EU, både som organisation och genom sina medlemsländer – däribland Sverige – varit med om att försöka kamouflera genom att pumpa in bistånd i landet. Förra året uppgick bara EU:s stöd till närmare en miljard svenska kronor.

Någonstans, någon gång, måste man stanna upp och fråga sig: gör vi fel om utvecklingen år efter år fortsätter att gå åt fel håll, trots alla miljarder vi trycker in i landet.

Inom alkoholistvården pratas om ”möjliggörare”. Om familjemedlemmar som städar undan tomflaskor, som ringer till arbetsgivaren och säger att pappa har maginfluensa när han i själva verket är full. Och som därmed möjliggör för pappan att fortsätta dricka.

Det är hög tid att föra in begreppet möjliggörare i biståndsdebatten. Om hur också det som bottnar i en aldrig så god tanke, möjliggör för diktaturer som Hamas att fortsätta utarma sitt folk. På mat, såväl som på mänskliga och demokratiska rättigheter.

———————————-

TEXTKOMMENTAR

Vi har bytt ut Mugabe mot Hamas och Zimbabwe mot Gaza på ett par ställen i DN:s ledare.

Red/J.H.

Annonser
Explore posts in the same categories: Look who is talking, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: