Följeslagare i retoriken och praktiken

Den socialdemokratiske riksdagsmannen, tillika medlemmen i den kristna socialdemokratiska organisationen Broderskapsrörelsen, Berndt Ekholm är en flitig propalestinsk debattör.Berndt Ekholm, socialdemokratisk riksdagsledamot och medlem i Broderskapsrörelsen.

Den 25/6 skrev han i Borås Tidning om sitt besök i de palestinska områdena nyligen. En replik från Birgitta Janai publicerades den 1/7. Bland annat talar Ekholm vördnadsfullt om det så kallade Följeslagarprogrammet:

Kyrkornas Världsråd har sedan 2002 ett program i vilket de svenska kyrkorna, genom Sveriges Kristna Råd, är mycket aktivt. För tillfället finns 24 följeslagare från flera olika länder, varav hela 14 kommer från Sverige. Dessa följeslagare är placerade på sex olika platser med uppgiften att följa palestinier som hotas, trakasseras och till och med attackeras av judiska bosättare, men också med uppgift att dokumentera vad de ser.

Ralph Haglund har skrivit en replik, som ännu inte publicerats, men är mycket läsvärd:

Efter att ha läst broderskaparen Berndt Ekholms inlägg den 25 juni undrar jag en hel del.

Ekholm säger rent ut att ”Dessa följeslagare är placerade på sex olika platser med uppgiften att följa palestinier som hotas, trakasseras och till och med attackeras av judiska bosättare, men också med uppgift att dokumentera vad de ser.
Enligt Sveriges Kristna Råd som skickar ut följeslagarna ”skickas följeslagare till Palestina och Israel. Syftet med följeslagarnas närvaro är att dämpa våld och att främja respekten för folkrätten. Genom praktisk solidaritet stöds utsatta grupper – såväl palestinier som israeler.” Ekholm tycks grovt ha missuppfattat deras uppgift.

Man undrar varför Ekholm helt har glömt bort att de även ska ha följeslagare som följer hotade israeler! Där finns ett mycket stort antal dokumenterade händelser (Här, här, här, här, här, här, här, här och här, till exempel) där judiska ”bosättare” (som ofta bor på judisk mark köpt före 1948) har blivit attackerade av araber, där dessa, ofta tillsammans med vänsterextremister, ISM-are, även från Sverige, har förstört deras odlingar och annat. Israelisk polis har nyligen berättat att dessa vänsterextremister är ett mycket större problem i Hebron än de judar som bor där (Läs här, här och här). Där finns också hotade israeler längs gränsen till Gaza som behöver internationellt stöd.

Jag har förvisso skrivit till Sveriges Kristna Råd för att få redogörelser från följeslagare som har följt judar i utsatta områden. Jag fick inget svar.

Abbas får kontinuerligt stora pengar för infrastruktur, bl.a. från Sverige, han fick $7 miljarder i december utan krav, så varför araberna har små grusvägar är helt oförklarligt. Om Ekholm hade följt med i de israeliska nyheterna, som flera gånger om dagen berättar om attacker mot civila judar i Judéen/Samarien, från stenkastning till brandbomber, så är det rätt lätt att förstå varför speciella vägar för dessa har byggts.

Där finns absolut ingen folkrättslig anledning varför judetätheten i Judéen/Samarien inte får vara lika hög som arabtätheten i Israel. I Osloförhandlinagrna och därefter fanns förhandlingar med Arafat, där han fick både land och kontroll mot att han stoppade terrorismen och samlade in alla illegala vapen! Inte annars! Det har än inte skett. Ett annat kontinuerligt villkor, som Abbas också har skrivit under, är att stoppa den hatpropaganda mot Israel/judar som kontinuerligt finns i arabiska media – dessa har intensifierats sedan Annapolis. Abbas har inte ändrat sina grundlagar, PLO:s Stadgar, där en säger att Israel inte får existera.

Muren vid Qalqiliya är där eftersom arabiska prickskyttar sköt mot en israelisk närliggande väg, från höghus i staden. (Se bilden från denna sida.)

Två helt nya arabiska städer ska byggas norr om Ramallah, den ena med amerikansk hjälp. Kan Ekholm berätta lite om detta?

Mekorot, israels vattenkompani, har berättat att B’tselems senaste rapport om vattenförsörjningen till de palestinska områdena är ren lögn. Mekorot levererar 500 miljoner kubikmeter/år till dessa områden, 30% mer än vad som har utlovats i avtal, och stora vattenförluster sker eftersom araberna inte har byggt ut infrastrukturen för vattenledningarna – rostiga urgamla rör helt enkelt, och pga vattenstöld. De har fått pengarna, men om dessa har avdunstat vet endast Abbas.

Ralph Haglund, fil.lic.

Annonser
Explore posts in the same categories: Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: