Fortsatt debatt i Broderskap

Oded Meiri fick en debattartikel publicerad i tidningen Broderskaps nätupplaga i tisdags:

Styrelsen för Norrbottens kristna socialdemokrater

Debattartikeln ”Broderskap måste upphöra med sin pro-palestinska hållning” i tidningen Broderskap (Nr 26/2008) är första gången jag kan notera att det finns medlemmar som inte ensidigt stödjer en anti-israelisk hållning, ibland gränsande till antisemitism.


Vi är en grupp kristna och judar som tillsammans verkar för att stödja fredsansträngningarna i Israel/Palestina. Tyvärr har vi kunnat konstatera att Broderskaprörelsen är en av de värsta Israelhatarna i Sverige. Evert Svensson, före detta ordförande i Broderskaprörelsen, lanserade den antiisraelisk politik som fortsätter än idag. Jag träffade honom vid ett anti-israeliskt möte i Folket hus i Göteborg där han tillsammans med dåvarande utrikesministern, framlidne Sten Andersson, talade om konflikten. I sitt tal hotade Evert Svensson att antisemitismen kommer att öka i Sverige om inte Israel accepterar arabernas villkor för att lösa konflikten. Detta är en klar antisemitisk utsaga.

Sedan dess har jag varit på flera1 möten som organiserats av Broderskapsrörelsen i Göteborg, vilka ger en ensidig bild mot Israel. Oftast är det Ulf Bjereld som leder dessa möten.

På samma sätt upplever vi att tidningen Broderskap för en antiisraelisk kampanj som speglar styrelsens syn på konflikten. Tyvärr kombineras detta med ett samarbete med extrema muslimska organisationer. Själv är jag jude och en israel som bor i Sverige. Mina far- och morföräldrar förintades i koncentrationsläger.

Jag har svårt att förstå att kristna människor visar så mycket hat mot Israel och mot oss judar. Det finns säkert många israeliska gärningar som kan kritiseras, men i grund måste man acceptera Israel som en judisk stat. Att skylla allt som händer i Israel/Palestina på Israel är orättvist och leder till att antisemitismen ökar.

Svaret ni fick av chefredaktör Bruno Sollerman visar att er kritik är helt motiverad. Med sådana vänner behöver man inga fiender.

Därför blev vi glada när vi läste er debattartikel. Tack för att ni vågar agera mot den ensidigt onyanserade politik som Broderskapsrörelsen bedriver mot Israel och – indirekt – mot oss judar.

Oded Meiri

ordförande FiM, Fred i Mellanöstern

Annonser
Explore posts in the same categories: Organisationer, Politiken

%d bloggare gillar detta: