Gelotte bortkopplad

Än en gång riktas strålkastarljuset mot Gert Gelotte, GP-journalist som figurerat flitigt på denna blogg, och som nyligen gjorde denna uppseendeväckande jämförelse mellan palestinska flyktingar och judiska dito:

Palestinierna ville inte lämna sina hem för att få leva i flyktingläger. De judiska flyktingarna ville till Israel och har så vitt jag känner till ingen önskan om att återvända ”hem”.

Denna gång läser jag på hemsidan för Sveriges Radios P1s program Medierna att

Göteborgs-Posten har i praktiken satt munkavle på en av sina ledarskribenter, Gert Gelotte, eftersom han bryter mot den fastlagda israelvänliga linjen på ledarsidan.

Gelotte åkte på en av Svenska kyrkans studieresor till Västbanken och Jerusalem. Resan fick honom att omvärdera sin syn på Israel-Palestinakonflikten. När han kom hem skrev han fyra artiklar som var starkt israelkritiska. En åsikt som går emot G-P:s traditionella ledarlinje. Nu får Gelotte välja mellan att skriva ”rätt” eller inte skriva alls.

I Medierna hör du Gert Gelottes syn på tidningens takhöjd. G-P:s politiske redaktör, Fredrik Tenfält, svarar.

De så kallade ”journalistresorna” till Israel och Palestina som Svenska kyrkan ordnar är omtvistade. De har kritiserats för att vara Palestinavänliga.Dessutom har många redaktioner valt att inte betala för resorna själv, utan journalisterna har fått bidrag från Svenska kyrkan. Men får journalister ta emot sådana gratisresor? Nu har Journalistförbundets yrkesetiska nämnd satt ner foten.

Jag har ännu inte hört programmet själv, så det återstår för mig att se hur detta beskrivs och motiveras från olika håll.

Att Gelotte kommer att utnämnas till ett sanningssägande offer för en israelvänlig medieelit är väl inte så långsökt (vi ska försöka följa upp det framöver). För mig räcker det att se till både vad Gelotte valt att säga och valt att låta bli att säga om den arabisk-israeliska konflikten för att förstå att hans skriverier inte med den godaste vilja kan falla under rubriken ‘journalism’.

/Torbjörn Karfunkel

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Politiken

Etiketter:

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: