Ska SVT Aktuellt sända Nyhetsrapportering eller Propaganda?

SVT Aktuellt 080720¤ Söndag klockan 21 (080720) visades ett reportage i Aktuellt som gör anspråk på att visa nyheter. Till min förvåning sågs MONZER EL SABINI, ordförande i palestiniernas organisation Rätt att återvända. Mannen i fråga fanns med under fyra timmar den 18 maj 2008 – när vi hade en manifestation Israels 60-årsdag i Göteborg – i en olaglig demonstration tillsammans med 20 andra antiisraeliska aktivister. Under dessa fyra timmar skrek de ”mördare” till oss…

Enligt reportaget i Aktuellt besökte han sin 85-åriga mamma som bor i ett palestinskt flyktingläger i Tripoli, Libanon, för första gången på 20 år. Reportaget visade vilket eländigt liv hon och andra familjemedlemmar har.

Reportaget är absolut ingen nyhet. Syftet är att väcka sympatier för palestinier. Reportaget visades efter ett annat reportage som dokumenterade hur en bakbunden arab skjuts i foten med en gummikula. Trots att araben skadades lätt och gick hem bör händelsen givetvis fördömas som kriminell om det visar sig vara sant.

Monzer el Sabinis besök i Libanon är förmodligen inte det första. Mannen i fråga är en aktiv antiisraelisk aktivist i Göteborg som kräver att Israel skall ersättas av palestinsk stat. Hans barn trakasserade en judisk pojke som bar på en David stjärna. Han är svensk medborgare. Det finns ingen anledning för libanesiska myndigheter att förhindra honom att besöka Libanon.

Hur kan SVT veta att mannen besöker sin mor? Varför är det så intressant för SVT att dokumentera besöket som inte är någon nyhet? Varför visas reportaget i samband med en videofilm som visar på ett eventuellt israeliskt övergrepp? Varför hörs inga kritiska röster mot Libanon som är ansvarigt för att palestinierna är flyktingar i Libanon efter 60 år?

Frågorna är många. Det föreligger uppenbarligen en systematisk propagandapolicy mot Israel, vilken bl.a. planeras av SVT:s nyhetsredaktion.

Det finns ett brett nätverk emot staten Israel som inkluderar palestinska aktivister i samverkan med svenska journalister i public service. Dessa s.k. nyhetsjournalister har egentligen lämnat sina yrkesmässiga uppgifter och arbetar som opinionsbildare. Deras mål är att anpassa verkligheten till syftet med deras opinionsbildning. Dessa människor är skickliga opinionsbildare som använder Public service som plattform för detta deras syfte. Vi bör motarbeta de och informera allmänheten om denna deras propagandaverksamhet.

Oded Meiri

FOTNOT Se SVT PLAY Aktuellt

(04:33): Gummikulan i tån,

(06:50): Monzer el Sabini från Tynnered Göteborg på besök i Tripoli, Libanon.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: