Förövare och offer byter roller i TT:s nyhetsförmedling

Tidningarnas Telegrambyrå, TT, är välkänd för sina vinklade artiklar när det gäller rapportering om Israel.

TT har sympatier för palestinska terrorister som oftast kallas ”motståndsmän”. Hamas som är terroriststämplat av FN, EU, USA m.fl. länder beskrivs oftast som ”motståndsorganisation” även när deras medlemmar genomför terrorattacker.

På sätt och viss anser TT att judiska terroroffer egentligen inte är offer och ansvaret för terrordåden ligger hos Israel, som genom sin politik tvingar araberna att utföra terror mot civila israeler. Med denna förklaring kan vi bättre förstå det sätt på vilket TT beskriver en terrorattack i Jerusalem den 22 juli 2008.

En 22 årig arabisk bulldozerförare vid namn Rasan Abu Tir som bor i Um Tiba i östra Jerusalem utför dådet. Han är släkting med en Hamasledare som är ledamot i det palestinska parlamentet och som varit internerad i israeliskt fängelse. Han körde en bulldozer som han stal i en byggarbetsplats. Han körde på bilar och buss på en trafikerad gata i centrala Jerusalem. Han lyckas skada 24 personer varav en svårt innan han sköts av en polisman. Detta återges i reportage som publiceras bland annat i DN, och Aftonbladet.

DN:s rubrik är:

Bulldozerchaufför sköts ihjäl i Jerusalem

och AB:s rubrik:

Förare i grävmaskin ihjälskjuten i Jerusalem

Rubriksättaren, som är medveten om att många läsare bara skummar igenom tidningen och läser enbart rubriken, förfalskar verkligheten och gör terroristen till offer.

I pressens etiska regler som utges av Pressombudsmannen hittar man följande regel:

I. PUBLICITETSREGLER Ge korrekta nyheter, 3. Löpsedel, rubrik och ingress skall ha täckning i texten.

Det kan ifrågasättas om dessa tidningar som publicerade artikeln med sina respektive rubriker följer dessa etiska regler?

När nyhetsrapportering drivs av ideologi och vilja att bilda opinion, begår många journalister brott mot etiska regler. Det är intressant att sådana fenomen är mycket vanliga när det handlar om rapporteringen om Israel och palestinska områden.

I det aktuella terrordådet blev terroristen offer genom dessa tidningars rubriksättning. Exemplet är ett i en lång rad av verklighetsförvanskning som genomförs av svensk massmedia. Häromdagen rapporterade vi på denna blogg om ett liknande fall i Aktuellt i Public serviceföretaget SVT.

Oded Meiri
FiM

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: