Även Corren uppmärksammar

Igår skrev Lennart Hjelmstedt om det i Blekinge Läns Tidning. Idag uppmärksammas det i Corren.

Det cirka en minut långa filmklippet kablades ut på franska TV2 utan fördröjning. Snart framkallade bilderna ursinniga proteststormar mot den israeliska arméns bestialitet i hela västvärlden. Liksom i Mellanöstern.

Snart svepte en ny våldsvåg över Gaza. Upprörda palestinska folkmassor släpade lynchade israeliska soldater längs Ramallahs gator och ropade om hämnd. Ja, efter attacken mot World Trade Center 2001 påminde rent av Usama bin Laden om händelsen: Måtte inte George W Bush glömma bilden av Muhammed al-Dura.

Den lille pojken hade blivit en ikon för muslimsk motståndskamp, överallt påminde hans porträtt om israelisk grymhet – i tv, propagandablad och skolböcker. Och överallt med en uppmaning till kamp, motstånd och våld.

Begripligt kanske. Det är bara det att i dag vet vi att det hela baserades på en lögn. Muhammed al-Dura är sannolikt fortfarande i livet. De kulor som bevisligen avlossades i hans riktning missade och det är för övrigt osannolikt att de sköts av israeliska soldater. Hela incidenten var iscensatt av bland andra Talal Abu Rahma, den frilansande kameramannen.

En korrekt brottsrubricering på Talal Abu Rahmas dåd vore anstiftan till mord. Corren konstaterar att

Även propaganda kan vara ett dödligt vapen.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: