Välskrivet i skånska tidningar

DNs förre ledarskribent Nils-Eric Sandberg har skrivit en utmärkt gästkrönika som idag publicerats i Kristianstadsbladet, Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda. Rubriken är Judehatet lever kvar. Ett smakprov:

Kvällen den 9 november, på mitten av 1990-talet, genomförde en rad vänsterorganisationer en antiisraelisk demonstration genom Stockholm. Demonstranterna gick fram till Bonnierhuset, på Sveavägen. Där stoppade polisen dem från att försöka storma huset.

Den 9 november 1938 kallas Kristallnatten. Då organiserade nazisterna i Tyskland en pogrom mot judarna. Synagogor och butiker förstördes, ett trettiotal judar mördades, mer än 20 000 fördes till koncentrationsläger.

[…]

Tre norska historiker har skrivit en bok om antisemitismen, Judehatets svarta bok. De har gjort en utomordentlig kartläggning av antisemitismen genom åren, och visar hur judarna anklagats för allting – för att vara nationalister, internationalister, socialister, kapitalister.

Historikerna visar också att en av de värsta antisemiterna i historien är Martin Luther; han hade ett vildsint hat mot judar. Detta är välkänt för pålästa historiker, men tydligen okänt för teologer och präster.

[…]

Nu kommer mycket av kritiken mot Israel, och därmed judarna, från kyrkan och vänstern. Den gamle ärkebiskopen och marxisten K G Hammar var med om att på DN Debatt kräva en bojkott av israeliska varor. Han har kanske läst sin Luther?

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Kyrkor, Massmedia, Organisationer

Etiketter: , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: