Jämförelsen Israel och Nazityskland är rumsren men en jämförelse med Ryssland kritiseras av socialdemokraterna

:: INGEN FRÅN socialdemokraternas partiledning protesterade, när  INGIBERG OLAFSSON, SSU-ombudsmannen, gav sig på centerns riksdagsman som ville fira Israels 60-årsdag. Olafsson sade: Federley är (typ) nazist. Händelsen noterades här på FiM-bloggen.

TORBJÖRN BJÖRKLUND (v) sade följande ( anförande 38 ):

I dag fungerar många av de israeliska bosättarna på precis samma sätt som många av fångvaktarna gjorde på den tiden då man hade läger för judar under andra världskriget, då judar internerades och dödades under det som vi kallar Förintelsen. Det här är på många sätt en ofattbar paradox. Ättlingarna till dem som drabbades av mänsklighetens värsta förbrytelse, Förintelsen, genomför en etnisk rensning som till och med överträffar det apartheidsystem som vi så ivrigt bekämpade i Sydafrika för ett par decennier sedan.

Han jämförde Israel och bosättare med nazister. Partiledaren Lars Ohly protesterade inte, vilket noterades här.

SYND ATT VI INTE MÖTTES I AUSCHWITZ 1942. . .
Det var ett normalt skämt i Sveriges Radio år 2002. Ett radioprogram med följande telefonsamtal spelades upp:

Hello, is it possible to speak to Ariel Sharon?
– What?
Is it possible to talk to Ariel Sharon?
– No.
OK. Can you please take a message?
– Yes, of course.
OK. I am sorry that we didn´t meet in Auschwitz in 1942. Best wishes.
– Yes.
Der Weisse Engel.
– Best wishes from Weisse Engel.
Vielen Dank. Auf Wiederhören. Tschüss.

Sveriges Radio sände telefonsamtalet ovan i programmet ”Pippirull”, P3, 2002-02-06. Det anmäldes till Granskningsnämnden.  Programmet blev inte fällt.

STEFAN JARL – regissör och känd vänsteraktivist – jämförde Gaza med Auschwitz i en dokumentärfilm. Flickan från Auschwitz om Cordelia Edvardsson. Både Aftonbladet och Dagens Nyheter hyllade filmen.

– ”Stefan Jarl är en mästare” Kulturnytt
– ”Fängslande” Aftonbladet
– ”En vacker hyllning” Dagens Nyheter

LISTAN över etablerade politiker, vänsteraktivister och Palestinaanhängare som i debatten om Israel gör jämförelsen mellan Israel och Nazityskland och israeliska handlingar med nazistiska gärningar kan göras lång. Konstigt nog är protester mot detta nästan obefintliga.

MEN I FÖRRA VECKAN gjorde Sveriges utrikesminister Carl Bildt en jämförelse mellan Rysslands handlingar i Sydossetien och Georgien med nazisternas handlingar. Då kritiserades han av en ledande socialdemokrat f.d. ministern Leif Pagrotsky.

VARFÖR är det tillåtet att i Sverige använda sig av grova antisemitiska utsagor som t.ex. jämförelsen av israeler med nazister medan det är oacceptabelt att göra samma sak med Ryssland?

Min känsla är att i vissa etablerade kretsar i Sverige är allt tillåtet i kampen mot den judiska staten. En företeelse som finns även bland extremvänstern och extrema islamister i Europa. I arabvärlden är det en daglig företeelse.

Ska vi inte motarbeta dessa antisemitiska yttranden i Sverige, annars så riskerar vi en ökad antisemitismen och rasism bland ungdomarna.

Oded Meiri

—  —  —

Fotnot: * SYND att vi inte möttes i Auschwitz 1942 * SSU:s ombudsman är uppenbarligen antisemitisk ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: