Israel finns inte på Kyrkans karta

Rapport från möte med kyrkans följeslagare på Västbanken

MISSIONSKYRKAN i Alingsås var platsen för min gårdagskväll. Frikyrkornas studieförbund Bilda var inbjudare (se program i Fotnot).

BILDA i Alingsås Två följeslagare varav Bitti Ingemansson, f.d. följeslagare från Betlehem, skulle dela med sig av sina upplevelser.

Till sin pedagogiska hjälp hade de med sig en karta med rubriken ”Palestine the Holy land”. Kartan visade Israel, Västbanken och kringliggande länder. Hela Israel kallades Palestina. Namnet Israel fanns inte med. Den kartan hängdes fram och användes under föreläsningen.

När jag ställde frågan var Israel fanns på kartan, fick jag svaret att kartan kanske var gammal.  När jag kollade kartan så var den tryckt 2008. Ett annat förslag som skulle berättiga denna karta var att den skulle markera det palestinska området och inga andra länder. Det stämde inte eftersom Syrien, Libanon och Jordanien fanns med.

Sanningen är att det var en karta som ges ut av den Palestinska myndigheten (PA) och används av kyrkans folk som information i Sverige. Kyrkans män och kvinnor verksamma som följeslagare och som påstår att de jobbar för fred avslöjade sanningen. Israel existerar inte i deras värld.

En av följeslagarna visade fotografier som han tog på en arab från Västbanken som håller sina nycklar. För mig förklarade följeslagaren att nycklarna går till ett hus som araben hade i Israel före befrielsekriget 1948 och dit ska han återvända. Följeslagarna visade bilder från muren, avspärrningar och arabiska familjer utan en enda bild från Israel.

”Vi tar parti för den svaga parten”, säger den manlige följeslagaren.

Han läser ur en artikel där han skrev att han var 1 cm från döden, när han träffade israeliska soldater som hade gevär. Med ett sådan antiisraelisk attityd kan man knappast tala om att kyrkans budbärare jobbar för fred.

Det fanns också en väska med studiematerial som Bilda använder. Bland allt material fanns även budskap från Dror Feiler och Henry Ashers organisation Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF). Denna organisations 50 judiska medlemmar gör anspråk på att representera judenheten. Deras hat mot Israel används mycket ofta som exempel på samarbete med judar som vill ha fred. Dror Feiler hyllar den kvinna som agerade själmordsbombare och dödade över 20 personer i Haifa. Feiler är Bildas samarbetspartner.

I publiken var jag ensam jude men flertalet var Israelvänner. Vi fick veta att Bilda finansieras av skattemedel. Det kändes mycket underligt att mina skatter är med och stöder en så grov aktion mot den judiska staten Israel.

Utan Israel på kartan och med en orgie av antiisraelism avslutades kvällen med många frågetecken. En pastor från Betlehemskyrkan i Göteborg sa:

”Vi i Missionskyrkan måste sträva efter en mer balanserad bild av konflikten.”

Oded Meiri

FiM

— — —

FOTNOT
UTDRAG Program: Välkommen till Bildas Internationella Mötesplats!
Tisdag 9/9 kl.18.00 i Alingsås Missionskyrka, Storstugan, Kungsgatan 19
Allt detta kommer du kunna ta del av:
× Bitti Ingemansson, f.d. följeslagare i Betlehem, delar med sig av sina upplevelser
× Diakonias Aktivistgrupper i Göteborg och Borås berättar om sitt engagemang
× Du kommer att få veta mer om Bildas Israel/Palestina-resväskor
× Presentation av det nya studiematerialet ”En skapelsevänlig församling”

— — — — — —

EFTERTANKE

Sveriges effektivaste antiisraelism tycks Kyrkan prestera tillsammans med Palestinagrupperna. Kyrkan säger sig verka för fred i Mellanöstern, men synas Kyrkan i sömmarna är den ingenting annat än ett propagandaministerium för ett utplånande av Israel, inte bara från väggkartorna. Se  Palestinakarta

/Red ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Kyrkor, Organisationer

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: