Zipi Livni en möjlig ny statsminister i Israel

Jämlikhet och demokrati i Israel och Sverige

I Sverige talar man om jämlikhet. I Israel förverkligas jämlikheten. Golda Meir är namnet på en israelisk statsminister, som hade Israels högsta position som regeringschef under åren 1969-1974. Hon dog 1978.

Nu kommer förmodligen ZIPI LIVNI, en yngre kvinna att få samma position . Igår vann hon valet i sitt eget parti, Kadima. Medan man i Sverige väljer partiordförande och de flesta kandidater genom valberedning och ombud, så är valsystemet i Israel mer demokratiskt. Partimedlemmar väljer sina kandidater genom direkta val.

Att vara statsminister i Israel är inte ett enkelt jobb. Israels säkerhet har högsta prioritet och beslut som handlar om liv och död måste fattas snabbt nästan dagligen.

Zipi Livni väljer alltså ett jobb som är mycket påfrestande. Demokratin i Israel är dessutom mer invecklad än i Sverige. Åtskillnaden mellan domstolar, regering och Knesset (parlamentet) betyder att varje steg som görs eller beslut som regeringen fattar kan överklagas till högsta domstol med risken att detta olagligförklarar beslutet. I Sverige har man konstitutionsutskottet i Riksdagen som består av politiker som skall granska beslut och handling. Behandlingen av ärendena tycks ofta vara ett spel för gallerierna.

Bevakningen av politikers privata liv är mycket intensiv och närgången i Israel. Nuvarande statsministern Ehud Olmert anklagas för korruption. Polisen undersöker honom på samma sätt som man undersöker alla andra medborgare som misstänker för brott. I Italien och Frankrike kan inte en regeringschef förhöras av polisen under en mandatperiod. I Israel finns flera politiker som sitter i fängelse för att de har blivit fällda för oegentligheter.

Sharons äldste son satt 7 månader i fängelse eftersom han finansierade sin fars valkampanj med otillåtna gåvor från privata givare. I Sverige finns inte någon sådan lag.

Även om det i svenska fängelser inte finns några toppolitiker är frågan om man kan påstå att politikers moral är högre i Sverige. Men man kan även fundera om existerande lag kriminaliserar omoraliska gärningar och om polisen verkligen vågar behandla politiker på toppnivå som man behandlar vanliga medborgare. För min del tror jag att kombinationer av dessa påståenden kan vara nära sanningen.

Zipi Livni ger sig in i rollen som regeringschef med öppna ögon. Det påstås att hon är en mycket ärlig person som vågar säga och handla efter sitt tycke och samvete.

Dessutom har man de stora problemen med palestinier på Västbanken och Gaza. Zipi Livni är Zionist. Hon vill ha Israel som en judisk stat. Hon förstår också att om man skall ge alla palestinier som bor utomlands och i Västbanken och Gaza israeliskt medborgarskap, så upphör den judiska staten att existera. Så kombinationer av drömmen om ett Stor-Israel och demokratin går inte ihop för henne.

Därför verkar hon för en tvåstatslösning, där den judiska staten skall existera vid sidan av en palestinsk stat och båda med säkra gränser.

Men samtidigt vet hon att många ledare på den palestinska sidan inte accepterar Israel. De kommer inte att acceptera en lösning som inte inkluderar rätten för alla palestinier att flytta till själva Israel. Inte nog med detta så deklarerar Hamas som idag har makten i Gaza att de kommer aldrig att erkänna Israel; alla judar som kom till Israel efter 1917 skall kastas ut.

På köpet får hon också problem med bosättarerörelsen som gör anspråk på större delar av Västbanken; oftast med hänvisning till historia eller Tanak.

Till alla dessa problem så måste hon även tackla den ”iranska doktrinen” som förespråkar förintelse av Israel. Som bekant utvecklar Iran kärnvapen som man befarar kommer att användas mot Israel.

Innan Zipi Livni kan ta itu med alla dessa komplicerade problem, så måste hon vinna stöd hos konkurrenterna i partiet och kunna förhandla om ny regering med bland annat Arbetarpartiet och de som är mer besvärliga, Shas som representerar en religiös inriktning för judar från arabländer som har ett flertal särintressen.

Hur som helst väcker Kadimas val av Zipi Livni förhoppningar inför framtiden.

/Oded Meiri
FiM

SdS, DN, Dagen ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: