Sveriges Radios Nyhetsrapportering är opinionsbildning och inte journalistik

SVERIGES RADIO P1 har till uppgift att informera om viktiga händelser som inträffar i världen. Dessa rapporter bör vara båda fräscha och av vikt. Eftersom nyhetsflödet styrs av folk med starka sympatier för palestinierna, så kommer även valet av rapportering från de palestinska områdena och speciellt från Västbanken att få oproportionellt stor plats.

DESSUTOM är SR-korrespondenten i Mellanöster en känd antiisraelisk kvinna som har fått Palestinagruppernas pris hemma i Sverige. Cecilia Uddén – som en gång sagt att en journalist inte behöver vara opartisk vid nyhetsrapportering – utövar denna ideologi i nästan varje rapport och reportage som hon sänder från Israel/Västbanken. Hon är en skicklig opinionsbildare som anpassar rapporteringen till den budskap hon har.  Vi fick prov på denna teknik i ett reportage som SR sände imorse efter kl. 8.00

CECILIA UDDÉN rapporterade från säkerhetsstängslet i Nalin. Hon rapporterade om en demonstration som palestinier och extremvänstern i Israel hade mot byggnationen och att demonstranterna slängde stenar på soldaterna som svarade med skott i luften. Hon rapporterade om ett illdåd mot en palestinier som bakbands och därefter sköts i foten av en israelisk värnpliktig soldat. Hon sa bl.a. att detta skedde för c:a 6 månader medan hon gjorde besöket hemma hos den palestinska flickan som hon intervjuade inte förrän nu. Både befälhavaren, en relativ hög officer, och soldaten ställdes inför rätta och händelsen har fördömts av försvarsministern och många politiker. Det framkom inte av reportaget.

DÄREMOT rapporterade P1 och Cecilia Uddén inte alls om förra veckans illdåd – försök till massaker – på 16 -25 personer på öppen gata i Jerusalem. Dådet utfördes av en ung palestinsk arab som bor i en by utanför Jerusalem med israeliska ID-dokument som ger honom rörelsefrihet även inne i Israel. Han försökte att köra på gående människor på Jerusalems gator. Den sistnämnda händelsen var riktiga nyheter som sändes över hela världens radiostationer. Sistnämnda händelse främjar inte Cecilia Uddéns syfte att vecka sympati för palestinier och för att misskreditera den judiska staten Israel i Sverige. Att hennes chefer vid P1:s nyhetsredaktion kan godkänna en sådan strategi som egentligen är dålig journalistik måste bero på att de har samma syfte. Det är inte första gången som liknande rapportering följer känd antiisraelisk propagandastrategi. Vi har rapporterat om liknande händelser tidigare.

DET ÄR HÖGST MÄRKLIGT att Public Service som finansieras av licensbetalarna och som har avtal med staten missbrukar sitt förtroende. Så länge det finns en stark antiisraelisk journalistgrupp inom Sveriges Radio är det svårt att få till stånd en ändring.

DETTA BETYDER att det idag finns en stor misstänksamhet mot all nyhetsrapportering av P1 i allmänhet. Trots att vi inte kan ändra dessa förhållanden är det en plikt att rapportera om detta så snart det förkommer. Spridningen av kunskapen om partiskhet i nyhetsrapportering kommer att leda till att SR måste ändra sin strategi och återvända till hederlig journalistik

Oded Meiri
FiM

— — —

Förhållandet med denna uppenbara journalistiska partiskhet vid Public serviceföretaget Sveriges Radio torde vara övertydligt nog. Det borde få Alliansens folk i Riksdagen att sända signaler om hur att komma till rätta med Vänsterns herravälde i samhällets alla funktioner. Alliansen administrerar vänsterns makt över hela landets och allt folkets organisationskultur.

Hur ser planen ut för en förändring? Finns det en långsiktig plan? Ska Public service-företagen enbart vara till för Vänsterns sympatisörer?

/Red ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: