Även kvinnor kan trycka på avtryckaren

Birgitta Ohlsson (fp) skriver om Golda Meir och Tzipi Livni

Birgitta Ohlsson (fp)PÅ EN MIDDAG I TEL AVIV i år lutade sig Israels premiärminister Ehud Olmert över bordet. Jag hann knappt börja artighetskonversera förrän han berömde Sveriges jämställdhetspolitik och ursäktade sig över att Israel fortfarande har alltför få kvinnor vid makten. Jag kontrade med att de i alla fall slog oss på en punkt – att Israel till skillnad från Sverige haft en kvinnlig premiärminister, Golda Meir. Föga anade då Olmert att han bara ett halvt år senare själv skulle vara utbytt mot en kvinna, landets utrikesminister Tzipi Livni.

30 ÅR EFTER LEGENDEN Golda Meir har nu Israel en kvinnlig premiärministerkandidat. Golda var världens andra demokratiskt valda kvinnliga ledare i modern tid och blev en världskänd politiker med hårda nypor, bestämt ledarskap och outtröttlig passion för sitt älskade Israel som hon ledde genom krig, sorg och framgång.

Likheterna mellan Livni och Meir finns på flera punkter framförallt att de bägge alltid betonat att det inte är någon större skillnad mellan kvinnliga och manliga ledare. Livni konstaterar i en färsk intervju i USA Today:

”The fact that I’m a woman doesn’t make me a weak leader, It’s not that generals pull the trigger and women don’t. I have no problem pulling the trigger when necessary.”

Golda Meir brukade på samma sätt betona vikten av att kämpa oavsett kön:

”Nothing in life just happens. You need to have courage to meet your enemies and struggle to win. To struggle is to fight.”

ISRAEL AV I DAG är inget feministiskt paradis där jämställdhetsnivån ligger på skandinavisk nivå. Men jämfört med sina arabiska grannländer lever israeliska kvinnor i jämställdhetens himmelrike. Den israeliska feministiska debatten är dessutom levande och precis densamma som i resten av västvärldens demokratier i alltifrån frågor som rör mäns våld mot kvinnor, lika lön, fri sexualitet, karriär, barnomsorg. Machomentaliteten utmanas allt mer både i försvaret, politiken och media. Den strikta religionens konsekvenser för judiskt ortodoxa kvinnor kritiseras öppet då Israel är en frisk demokrati.

I Israels muslimska grannstater som Iran avrättas otrogna kvinnor och påtvingas slöja, i Saudiarabien får de varken rösta eller köra bil och i många av länderna kring Gulfen är barnbrudar vardag och hustrumisshandel accepterat. Förenta Nationernas utvecklingsorgan UNDP konstaterade i en rapport häromåret att det största hindret för att arabvärlden inte utvecklas tillräckligt snabbt är bristen på jämställdhet och att kvinnor hålls tillbaka. Så länge militärdiktatorer, mullor, kungar och andra icke-folkvalda figurer styr dessa länder kommer kvinnors frihet att vara skarpt beskuren.

”Huruvida kvinnor är bättre än män det kan jag inte bedöma, men en sak är säker, de är i alla fall inte sämre,” yttrade Golda Meir.

Ja huruvida Livni blir en pionjär liknande Meir återstår att se. Men en sak är säker i alla fall. Hon är den enda kvinnan i Mellan Östern som kan komma att styra sitt land.

Birgitta Ohlsson
talesman i utrikesfrågor (fp)

FOTNOT
Artikeln är tidigare publicerad på sajten Newsmill ::

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Politiken

Etiketter: , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: