Annelie Enochson (kd) ställer en fråga till utrikesministern

I onsdags ställde riksdagsledamoten Annelie Enochson en fråga till Carl Bildt:

Fråga TILL STATSRÅD

2008-10-22
Till utrikesminister Carl Bildt (m)

Migrationsverkets utrikespolitik

Den 10 oktober, ägde huvudförhandlingarna rum i Mölndals Tingsrätt mellan Lennart Eriksson och Migrationsverket. Erikssons fall har blivit mycket uppmärksammat då han blev av med sitt chefsjobb på Migrationsverket för att han privat uttalat sina utrikespolitiska sympatier för USA och Israel.

Migrationsverkets företrädare i rättegången, Staffan Opitz, uttalade under rättegången att f.d. Hamasledaren och grundaren Yassin var en ”palestinsk frihetskämpe”. Han framförde även att Migrationsverkets åsikt var att Hamas är en befrielseorganisation.

Hamas har dock av regeringen klassats som en terrororganisation. Då regeringen inte ändrat sin ståndpunkt avseende Hamas blir Migrationsverkets uttalande således ett uttalande som inte ligger i linje med regeringens politik. Frågan är om det är Migrationsverkets uppgift att driva egna utrikespolitiska linjer. Sveriges regering står för Israels rätt att existera medan Hamas genom väpnad kamp önskar utplåna Israel och har målet att helt befria Palestina och Israel från judar.

Statsråd bör givetvis inte detaljstyra myndigheter, men om ett ämbetsverk driver en egen utrikespolitik som skiljer sig från regeringens så finns anledning att reagera.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att statliga verk inte ska driva egna politiska ståndpunkter som väsentligt avviker från regeringens politik?

Annelie Enochson (kd)

Annonser
Explore posts in the same categories: Politiken

Etiketter: , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: