Kyrkans ”följeslagare” gör ”mera skada än nytta”

DIAKONIA BEDRIVER ANTIISRAELISK POLITIK

Artikel 1: Följeslagarna och Cordelia Edvardson

CORDELIA EDVARDSON är inte känd för att vara proisrael. Ändå anser hon att det s.k. ”följeslagarprogrammet” som drivs av Sveriges Kristna Råd med huvudaktörerna Diakonia och Svenska kyrkan gör mer skada än nytta.

Dessa hjärntvättade människor som tror att de jobbar för mänskligheten är egentligen hinder för freden. Istället för att ha kontakter med både israeler och palestinier för att överbrygga motsättningarna letar de efter händelser som de kan beskriva som israeliska grymheter. De kallar unga israeler som gör militärtjänst med risk att bli terroroffer fascister. När ”följeslagarna” kommer hem till Sverige efter tre månaders vistelse på Västbanken åker de runt och talar om mänskliga rättigheter och använder kartor över Israel som de kallar ‘the Holy Land Palestine’ – namnet ‘Israel’ finns givetvis inte på PLO:s karta.

UTDRAG ur artikeln Sida-stöd till provokatörer i SvD av Cordelia Edvardson från den 18 december 2006:

Inte heller är någon betjänt av aningslösa svenska handläggare på Sida som, med Diakonia som förkläde, öser miljoner svenska kronor över det så kallade Följeslagarprogrammet.
Jag har mött några av dessa ”följeslagare” på Västbanken. De är nästan alla unga, idealistiska män och kvinnor, rätt många är för tillfället arbetslösa (kanske skall deras verksamhet ses som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd?), andra är blivande studenter.

De brukar delta i palestiniernas protester mot muren, eller stängslet. Det gör också medlemmar av israeliska fredsorganisationer; skillnaden är att israelisk allmänhet och soldater inte sällan kan väckas till eftertanke då de konfronteras med sina kompisars, söners och döttrars, framfart när palestinierna söker försvara sin rättfärdiga sak; medan de avfärdar unga, oftast okunniga, utlänningar som trängtar efter en plats på barrikaderna, med en axelryckning.

Dessa svenska ungdomar kan också göra mera skada än nytta. Israeliska värnpliktiga som kallas för fascister, eller rent av nazister, reagerar oftast hårdare än de annars skulle ha gjort. Liksom palestinska barn på väg till skolan på andra sidan stängslet kan få vänta längre på den soldat som skall öppna porten till andra sidan om de beledsagas av en ”Följeslagare”, än om de kom ensamma, eller tillsammans med en israelisk fredsaktivist. Den sistnämnde kan dessutom stundom resonera med ”grindvakten” utan att framkalla onödig aggressivitet.

I dessa Nobels fredspristider borde Sida nog se över sitt biståndsprogram i Palestina. Förutom smålån till kvinnokollektiv finns det andra vettiga insatser som framförts och fått avslag. Ett av dem är möjligheten för palestinska läkare att, vid israeliska universitetssjukhus, göra sig förtrogna med vetenskapens senaste rön.

Cordelia Edvardson
cordelia.edvardson@svd.se

KÄLLA SvD (061218): Cordelia Edvardson Sida-stöd till provokatörer

Sveriges Kristna Råd: Följeslagarprogrammet

— — —

E F T E R T A N K E

Cordelia Edvardson rekommenderar således svenska studenter och andra att ägna sig åt andra aktiviteter än Följeslagarprogrammet. SKR, Svenska kyrkan och Diakonia ignorerar helt rådet från en journalist som vet vad hon talar om.

/Red

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Kyrkor, Organisationer

Etiketter: , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: