Alf Norbäck om Kristallnatten

I Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar skriver Alf Norbäck idag om Kristallnatten 9-10 november 1938, då

267 synagogor brändes ned, 7 500 butiker vandaliserades med fönsterglas i drivor på trottoarerna. Många judar dödades och 30 000 fördes till koncentrationsläger.

Davidsstjärnan fick symbolisera det folk som inte hade rätt att leva. Klottrare såg till att kvarvarande rutor märktes ut med en stjärna och alla judar måste i fortsättningen bära en armbindel med en gul stjärna så att de andra, arierna, skulle veta vilka man skulle spotta på. Armbindlarna gjorde det sedan lättare för nazisterna att samla in judarna för transport till dödslägren.

Hans slutsatser är glasklara:

Människor bär på det ondas och det godas möjlighet inom sig. Om omständigheterna drar åt det onda hållet, förlorar många sin inre moraliska kompassriktning och blir ondskans hantlangare.

Vi bör tänka oss för flera gånger innan vi sätter våra namn på listor för bojkott av israeliska varor eller ägnar oss åt antisionism det vill säga förbud mot invandring till Israel av förföljda judar från hela världen. Steget till en ny Förintelse är då inte långt, i synnerhet som Iran har en sådan inplanerad, något som landet inte precis håller hemligt.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: