Bengt-Ove Andersson om Kristallnatten

Även i Nya Wermlands-Tidningen uppmärksammas antisemiternas försök att skända Kristallnattens offer. I en debattartikel med rubriken Måtte Europa inte glömma skriver Bengt-Ove Andersson:

I propagandan som föregick Förintelsen hade nazisterna använt alla olika religiösa och politiska mytbildningar om judarna som gudsmördare, förgiftare av brunnar och som eftersträvade världsherravälde genom en gigantisk komplott. Syftet var att avhumanisera judarna som folk för att det inte skulle kallas rån och mord när man sedan plundrade dem och mördade dem.

Även i dåvarande Palestina hetsades från moskéer till blodiga pogromer mot judar – pogromer som britterna var sorgligt oförmögna, eller ovilliga, att stoppa. Den muslimske ledaren i Palestinamandatet, Hadj Amin al-Husseini, stödde aktivt nazisternas försök att utplåna judarna som folk och planerade att upprätta egna koncentrationsläger för de judar som lyckats ta sig till Mellanöstern. Alla tänkande människor vet idag att våldet och förföljelsen mot judar i Europa då, för 70 år sedan, motiverades med lögner och mytbildningar.

Idag är det återigen förenat med fara att var jude i Europa; synagogor, judiska skolor och enskilda judar utsätts för våld. En fransk jude berättade för mig för ett par år sedan att han inte längre vågade visa sig med kippa offentligt. Han förutspådde att knappt några judar finns kvar i Frankrike om tio år. Men nu finns en stor och avgörande skillnad: Judarna i Europa är idag inte helt utelämnade åt myndigheternas eventuella goda vilja och förmåga att ge dem skydd, utan det finns idag en stat som är en fristad för judar från hela världen.

De senaste åren har vi tyvärr tvingats se hur en del grupper ”kapar” hågkomsten av Kristallnatten och använder den till att demonisera den judiska staten Israel, som jämförs med nazisterna. Antisemitismen har bytt kläder och kallar sig nu antisionism. Då attackerades judiska affärer. Nu kräver en del bojkott av den judiska staten. Men Israel är garanten för att det fruktansvärda som Kristallnatten förebådade aldrig tillåts hända igen.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: