Öppet brev till Västnytt

…jag skall säga hela sanningen och intet förtiga…

Detta svär vittnen i svensk domstol. Det verkar inte gälla för Sveriges Televisions Västnyttsredaktion i Göteborg. Dom i fallet ”Sympatier för Israel var grund för degradering av enhetschef i Migrationsverket” meddelades igår av Mölndal tingsrätt. Lennart Eriksson, som degraderades från sin tjänst som enhetschef till beslutfattare, eftersom han på sin privata blogg på sin fritid med hjälp av egen hemdator, skrev att han sympatiserar med Mellanösterns enda demokrati, Israel, gavs av domstolen RÄTT. Migrationsverket gjorde fel, och Lennart fick 100 000 kr i skadestånd och uppsägningen av honom ogiltigförklaras.

För oss som kämpar för att ge en nyanserad bild av konflikten i Israel/Palestina var detta ett bevis på att svensk demokrati fungerar, trots att massmedier bojkottar nästa alla positiva nyheter om Israel.

Igår fick vi klart bevis på detta i Sveriges Television i Göteborg. Jag ringde till SVTs debattredaktion i Göteborg och tipsade om ”yttrandefrihetsfallet” inom Migrationsverket. Mannen i debattredaktionen som pratade med mig, Henrik, var mycket intresserad. Han frågade om han fick tipsa Västnyttredaktionen.

När jag såg det korta inslaget om fallet i Västnytt blev jag besviken.

Det var fel av Migrationsverket i Kållered att sparka en chef som driver en blogg om Israel/Palestinakonflikten

sa Västnytts nyhetsuppläsare. Inget nämndes om att Eriksson på bloggen uttryckt sitt stöd för Israel, vilket var själva anledningen att han fick sparken.

Journalisten sa sanningen men inte hela sanningen. Det är just vad vi upplever i Sverige. Journalister som skall rapportera agerar i stället opinionsbildare. Public service måste skärpa sig.

Oded Meiri

FiM

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: