Propagandans väg från ax till limpa

Palestinsk journalist får pris, vinner ära och berömmelse.
Palestinsk journalist åker på föreläsningsturné.
Palestinsk journalist på väg hem utsätts för brutalt övergrepp av den israeliska säkerhetstjänsten.

Så sannolikt att det måste vara sant? Eller en historia som är aningen för bra för att vara riktigt sannolik?

I dagens Sydsvenskan uppmärksammar Mats Skogkär turerna kring Mohammed Omer, vilket vi skrivit om tidigare. Omers egen, och därmed per automatik även svenska mediers, version är denna:

Vid hemresan inträffade, enligt Mohammed Omers egen berättelse, följande inne i gränsstationen Allenby Bridge den 26 juni:
Efter att i flera timmar ha hotats, förödmjukats och trakasserats svimmade Omer. Han vaknade till liv när en israelisk säkerhetsman med sina ”naglar … grävde, skrapade och klöste den ömtåliga huden under mina ögon” och sedan ”pucklade på mitt bröst med sin fulla kraft och tyngd”. Flera israeliska säkerhetsmän deltog i tortyren, turades om att sparka, och ”medan misshandeln, klösandet och övergreppen fortsatte, tänkte jag att min kropp och mitt ansikte måste påminna mer om en fotboll än om en människa”. Till sist lämpas Omer in i en ambulans och förs till sjukhuset i Jeriko på Västbanken.

Men det finns något som inte stämmer:

Senare skulle man från israeliskt håll avvisa Mohammed Omers anklagelser, men så här långt tycks det inte ha fallit någon in att detta kunde vara en partsinlaga. Omers uppgifter behöver inte kontrolleras, hans ord upphöjs till sanning.
Så småningom grumlas dock bilden.
Efter att ha träffat Mohammed Omer i Gaza rapporterade Sveriges Radios korrespondent Jan Andersson i Ekot den 28 juni bland annat följande:
”Det finns inga synliga blåmärken på kroppen, men han säger att han har rejält ont i magen och i bröstkorgen.”
Enligt en artikel från nyhetsbyrån AP, publicerad i International Herald Tribune den 10 juli, uppger läkaren Diaa Husseini, som undersökte Omer på sjukhuset i Jeriko, att han ”inte visade några tecken på fysiska skador”.

Intervjuad i Sydsvenskan den 3 juli hävdade Omer:
”Fysiskt sett har jag några brutna revben och svårt att andas.”
Men ett läkarutlåtande från European Gaza Hospital daterat den 14 juli nämner inget om brutna revben.

Och nu anammas Omers version utan vidare av FN:

Nu, som grande finale, har Omers historia plockats upp av FN:s specielle rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i de ockuperade palestinska områdena, Richard Falk. I en rapport till den pågående 63:e sessionen i FN:s generalförsamling listar Falk alla de brott mot Genèvekonventionen och konventionerna om mänskliga rättigheter, som Israel gjort sig skyldigt till i fallet Omer.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: