Varför finns inga följeslagare i Sderot?

Öppet brev till Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI).

De senaste två veckorna har det regnat raketer och bomber, avfyrade från den Hamasstyrda Gazaremsan, över flera israeliska gränsstäder. Civilbefolkning beskjuts av terrororganisationen Hamas, handlingar som utgör ett klart brott mot folkrätten – samma folkrätt som Sveriges Kristna Råds följeslagare hänvisar till när de dokumenterar påstådda israeliska övergrepp mot palestinier.

Genom att vara en internationell närvaro vill EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) bidra till att dämpa våldet och främja respekten för folkrätten. Närvaron är ett uttryck för praktisk solidaritet för utsatta grupper – såväl palestinier som israeler.

Detta kan man läsa på Sveriges Kristna Råds hemsida som beskrivning av följeslagarnas mål.

Vi föväntar oss att Sveriges Kristna Råd omgående flyttar följeslagare till Staden Sderot för att följa skolbarn till skolan, på samma sätt som de följer palestinska barn till skolan på Västbanken. Judiska barn i Sderot är en utsatt grupp. De riskerar livet när de går till skolan i Qassamregnet, och uppfyller därmed rådets krav på att vara en utsatt grupp. Följeslagare kan även uppfylla det krav som ställs av Sveriges Kristna Råd på att dokumentera brott mot folkrätten. Varje raket som träffar sitt mål, eller missar, lämnar spår efter sig.

Men i Sderot ser man inga följeslagare. De finns enbart på Västbanken, på den palestinska sidan, och därifrån publicerar de antiisraelisk propaganda. De sänds till de vägspärrar på Västbanken som finns för att förhindra terror.
Dessa människor, som tror att de jobbar för mänskligheten, utgör egentligen ett hinder för freden. Istället för att ha kontakter med både israeler och palestinier för att överbrygga motsättningarna, letar de efter händelser som de kan beskriva som israeliska grymheter. De kallar unga israeler, som gör militärtjänst med risk att falla offer för terror, för fascister.

Ni som ansvarar för att administrera programmet, och erhåller medel från SIDA, måste kunna förklara för oss skattebetalare varför ni inte uppfyller programmets syfte.

Ni måste kunna förklara varför ni betalar hemkomna följeslagare för att åka runt i Sverige och på ett ytterst ensidigt sätt skylla allt elände på Israel. Dessutom använder dessa följeslagare kartor som visar Palestina med Israel utraderat. Dessa handlingar avviker från programmets syfte, och från de villkor som ställs av SIDA.

Jag förväntar mig svar på mina frågor snarast.

Oded Meiri
ordf FiM

Annonser
Explore posts in the same categories: Kyrkor, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: