Vem ockuperar enligt TT?

Häromdagen skrev vi om att TT sållade friskt och lade till egna åsikter i ett telegram om en palestinsk familj som vräkts i östra Jerusalem. Bakgrunden är att huset köptes av judar innan Jordanien ockuperade området 1948. på 1950-talet gav UNRWA huset till familjen al-Kurd. Och nu vill ägarna ha tillbaks huset, och har fått rätt i domstol.

Nu kablar TT återigen ut ett telegram (SvD, Sydsvenskan) om familjen al-Kurds fortsatta öden. Familjen har i protest flyttat in i ett tält en bit från huset, och det tältet har nu rivits. Telegrammet är en stilstudie i maskhållning:

Familjen vräktes den 9 november från sitt hem i bostadsområdet Schejk Jarrah i östra, ockuperade Jerusalem, efter en lång rättstvist med judiska bosättare.

Familjen al-Kurd hade bott 52 år i huset, som blivit en symbol för det palestinska motståndet mot bosättarna i östra Jerusalem. En flygel av huset hade ockuperats av bosättare som i somras fick rätt i Israels Högsta domstol i sin yrkan att den palestinska familjen skulle vräkas.

TT lyckas alltså få in orden ”ockuperade/ockuperats” två gånger och ”bosättare/bosättarna” tre gånger i den korta notisen, utan att med ett ord nämna att huset de facto stals från judar i och med den jordanska ockupationen.

Är inte det underligt?

Och, nej, Jerusalem är inte ockuperat i lagens mening, utan omtvistat. Läs mer om detta i en färsk artikel i Jerusalem Post. Bloggen Rogntudjuu! har också en relevant bloggpost – Vad tusan är en bosättning, egentligen?

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: