Eli Göndör om sionism

Tidningen Kristdemokraten skriver också om en temakväll om sionismen som Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i Stockholms län arrangerade tillsammans med tidningen Kristdemokraten och kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

Sionismen är ett direkt resultat av antisemitism. Det hävdade författaren Eli Göndör när han förra veckan svarade på frågan om vad sionism är.

– Hade inte antisemitismen varit så utbredd i Europa och i arabvärlden som den var, hade sionismen aldrig uppkommit, sa Eli Göndör.


[…]
Eli Göndör, doktorand i islamologi och medarbetare på tidningen Kristdemokraten, var kvällens föreläsare. Han sa att det inte finns något enkelt svar på vad sionismen är, utan att den är en blandning av idéer och synsätt.

– Men det är få nationella rörelser som lever i diskrepansen att ha lyckats så väl och som är så omhuldad av missförstånd som sionismen, sa han.
[…]
– Herzl menade att det enda som skulle hjälpa judarna var att de själva handgripligen tog initiativet. Han var övertygad om att om judarna kom till Israel skulle araberna förstå vilken tillgång judarna var. Det är en naiv och lite självgod uppfattning, men Herzl var långt ifrån omedveten om att det fanns en arabisk befolkning och att de skulle mötas.

När judarna Karl Marx och Lev Trotskij blev socialistiska förgrundsfigurer fick det många judar att tro att lösningen var att överge judendomen för att bli socialister.

– Det var ett försök att komma bort från antisemitismen.

Denna socialistiska sionism fick en framträdande roll, särskilt när staten Israel grundades. Sovjetunionen var först ut med att sluta upp bakom den nya statsbildningen och David Ben Gurion, Israels förste premiärminister, tog fasta på arbetaridealet.

– Lika viktigt som det var i Israels tillblivelse att socialismen dominerade, lika viktigt var det för Israels utveckling att den inte gjorde det, sa Eli Göndör.
[…]
– Judarna har alltid fått stå till svars för att inte tro på Jesus som Messias och inte äta fläsk. Plötsligt står judarna inte till svars, och de bär vapen som alla andra.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: