Smugglarkungar

Både DN och Sydsvenskan hade på fredagen artiklar om den blomstrande smugglingsindustrin i Gaza. DNs Lotta Schüllerqvist skriver:

Den smala landremsan längs gränsen mot Egypten har förändrats fullständigt under de senaste månaderna. När jag var här i juli fanns inget annat än sand mellan Rafahs sönderskjutna husruiner och resterna av den stålmur som raserades av Gazaborna i januari.

Nu har det vuxit upp en hel stad av tält över de hundratals tunnelmynningarna. Smugglingsverksamheten pågår helt öppet något hundratal meter från de egyptiska gränsposteringarna.


[…]
Det är ett farligt arbete – minst 40 människor har dött nere i tunnlarna de senaste fem månaderna. De flesta har förolyckats vid ras, gasexplosioner eller elolyckor, och några uppges ha dödats när egyptierna sprängt eller vattenfyllt tunnlarna.

Smugglartunnlar under gränsen har funnits i årtionden. Förr var det främst vapen, cigarretter och droger som smugglades in i största hemlighet. Men nu har islamistpartiet Hamas, som styr i Gaza, tagit befälet över smugglingen – alla tunnlar har inspekterats och registrerats, och ägarna får betala en avgift på 3.000 dollar för varje tunnel. Vapen, droger och människor får inte längre föras in den här vägen.

– Vapen har vi mer än nog av här, det lönar sig inte längre, säger en av tunnelägarna.

Och i Sydsvenskan skriver Catrin Ormestad:

Tunnlarna är en av få vägar ut ur och in i det som palestinierna kallar världens största utomhusfängelse. Så länge israeliska soldater patrullerade Rafah grävdes de i hemlighet, inuti hus, och användes främst för att smuggla in vapen. Men sedan Hamas tog över Gaza har tunnelhandeln släppts fri, och i takt med att sanktionerna gjort Gaza alltmer isolerat har den ökat explosionsartat. De kanske så många som 500 tunnlarna anställer tiotusentals arbetare.

Smugglingen är praktiskt taget den enda industrin som återstår i det belägrade Gaza. Enligt ekonomer i Gaza står tunnlarna nu för 90 procent av den ekonomiska aktiviteten, och omsätter minst 30 miljoner dollar varje månad. De har fått Rafah att förvandlas till en blomstrande handelszon. Hundratals handelsmän kommer till gränsområdet varje dag.
– Vi för in mjölk, kex, hushållsgas, kläder, Coca Cola, juice, kalvar och får, säger Abu Abdullah, en annan tunnelentreprenör.

– Och i går tog vi igenom två flickor från Rafah som skulle gifta sig.

Deras blivande makar i Egypten hade väntat på dem i tre år.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: