Gotländsk sosse hittar på folkrätt

I nättidningen Gotlandska.se har socialdemokraten Tommy Gardell uttalat sig:

Det mest skrämmande jag mötte på min resa i Palestina och Israel var det som påminner om de townships som Sydafrikas apartheidregim skapade för landets svarta befolkning. Israel är på god väg att skapa ett nytt apartheid och omvärlden gör ingenting utan låter det ske utan några större protester.
[…]
Israel har möjlighet att bygga bosättningar på egen mark i västra Jerusalem, men bygger på östra sidan för att fördriva palestinier från Västbanken. Israels mål är att dela Västbanken i två delar och därmed omöjliggöra bildandet av en palestinsk stat.

De israeliska bosättningarna på Västbanken, inklusive i östra Jerusalem strider mot folkrätten. Det är enligt internationell humanitär rätt förbjudet för en ockupationsmakt att överföra sin egen befolkning till ockuperat område. Ockupationsmakten får inte heller underlätta inflyttning av den egna befolkningen på ockuperat område.

Rolf Mattsson svarar honom:

Varje dag kan vi på debattsidor läsa upprörda inlägg om bosättningar och ”muren”, baserade på bristfälligt ”informationsmaterial” från påverkansgruppen Diakonia. De organiserar propagandaresor till Mellanöstern för inflytelserika journalister och politiker.

Varken ”Gröna Linjen” från 1949 eller säkerhetsbarriären utgör någon erkänd gräns. Barriären går där den ger skydd mot bl.a. beskjutning, exempelvis mot flygplan vid Tel-Avivs flygplats och bilister i Jerusalem. Gröna Linjen våldtogs redan 1967, när Jordanien anföll Israel igen.

I de bindande Oslo-avtalen definieras bosättningarna som en förhandlingsfråga. De är alltså inte ”olagliga” som Diakonia påstår. År 2000 accepterade parterna principen om att kvitta de största bosättningarna mot mer mark till palestinierna. I Färdplanen för Fred från 2004 hänvisas till resolution 242, som ger Israel rätt till delar av Västbanken som ett led i upprättandet av nya ”säkra” gränser.

Därför kan inte Diakonia ensidigt kalla hela Västbanken för ”palestinsk mark”.

Sharon stoppade utbyggnaden av nya bosättningar och utposter. Men palestinierna bröt omedelbart mot sina skyldigheter genom spektakulära terrororgier mot israeliska civila i intifadan. Human Rights Watch fördömde intifadan som ett Brott mot Mänskligheten redan 2002. I det läget är det orimligt att begära att Israel ensidigt ska montera ned alla försvar mot terrorn.

Palestinierna har förkastat alla fredskompromisser som gjorts under 1900-talet, inkl. Ehud Baraks förslag vid Camp David år 2000 om att ge palestinierna 97% av de aktuella områdena.

Trots att bosättningarna i Gaza monterades ned 2005, så fortsätter de dagliga raketattackerna från Gaza, Det visar att det inte är bosättningarna som är ett hinder för fred, utan den palestinska terrorismen. Och det är osannolikt att Diakonia har kunnat visa upp för sina gruppresenärer hur dessa terrorgrupper arbetar, och hur deras blodiga ideologi ser ut.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Kyrkor, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: