Svar från EAPPI

I mitten av november skrev FiMs ordförande, Oded Meiri, ett öppet brev till Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Nu har ett riktigt intressant svar inkommit:

Svar till Oded Meiri / Fred i Mellanöstern

”Varför finns inga följeslagare i Sderot?” 18 november 2008

Oded Meiri från föreningen Fred i Mellanöstern har skrivit ett öppet brev till Ekumeniska Följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, där han frågar sig varför det inte finns några följeslagare i den israeliska staden Sderot.

Följeslagarprogrammet fördömer raketbeskjutningen mot Sderot, liksom vi fördömer alla andra brott mot folkrätten. Vi har dock valt att placera vårt begränsade antal följeslagare på platser där vi vet att vår närvaro kan göra skillnad.

Följeslagarprogrammet arbetar med preventiv närvaro som metod. Detta innebär att programmet finns på platser där vår närvaro kan ha en våldsdämpande effekt. För att uppnå den effekten krävs att den potentiella förövaren är känslig för det ”internationella ögat” som följeslagarna utgör. När följeslagarna är närvarande vid exempelvis militära vägspärrar på Västbanken, upplever vi att israeliska soldater beter sig bättre mot de palestinier som försöker passera vägspärrarna. Även israeliska soldater har vid ett antal tillfällen uppgett att de känner sig tryggare på grund av följeslagarnas närvaro vid vägspärrarna. Mot militanta grupper i Gaza fungerar inte vår metod, eftersom den internationella närvaron inte får förövarna att avstå från att skjuta Qassamraketer mot Israel. Därför har Följeslagarprogrammet ingen permanent placering i Sderot.

Förutom att vara en preventiv närvaro, vill Följeslagarprogrammet visa solidaritet med utsatta grupper, samt sprida information om situationen i regionen. Därför har följeslagare, när raketbeskjutningarna varit särskilt intensiva, besökt Sderot för att lära sig mer om invånarnas utsatta situation.

Sven-Bernhard Fast
Generalsekreterare
Sveriges Kristna Råd

Ella-Britt Eriksson
Ordförande
Ekumeniska Följeslagarprogrammet i Palestina och Israel

Annonser
Explore posts in the same categories: Kyrkor, Organisationer

Etiketter: , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: