Oded Meiri svarar EAPPI

Oded Meiri har skrivit ett svar till EAPPI. De tidigare inläggen i denna tråd finner ni här:

Svar till
Sven-Bernhard Fast
Generalsekreterare
Sveriges Kristna Råd
och
Ella-Britt Eriksson
Ordförande
Ekumeniska Följeslagarprogrammet i Palestina och Israel

Tack för svaret!

Om jag förstår er rätt så använder ni metoder som bara är applicerbara på civiliserat folk. Ni menar att er närvaro eventuellt dämpar våld från israeliska soldaters sida men inte från militanta grupper i Gaza. Ni menar Hamas, Islamiska Jihad och andra terrororganisationer. Vi är alltså överens om att fredliga metoder inte kan användas mot terrorister.

Då är nästa fråga – varför utövar ni inte era metoder på Västbanken för att skydda palestinier från våld som utövas av palestinska myndigheter, och varför skyddar ni inte judar som bor på Västbanken mot palestinska våldverkare? Slutligen, varför dokumenterar ni inte palestinskt våld mot israeliska soldater och civilbefolkning i Israel? Man kan vara emot ockupation och ändå verka mot våld.

Nästa fråga som ni måste ta ställning till är hur man skall behandla militanta grupper. Om ni ensidigt angriper Israel, och i Sverige sprider antiisraelisk information, i förhoppningen att det skall dämpa våldet – varför berättar ni inte om de brott mot mänskliga rättigheter som Hamas begår dagligen i Gaza? Slutligen fick jag inte svar på varför följeslagare turnerar i Sverige med en karta där Israel saknas.

Det är inte fel på ert program och på ert svar. Det är fel på hur ni agerar i verkligheten. En av initiativtagarna till följeslagarprogrammet, Michael Ellnemyr, som besökte oss för att starta en dialog, sa att följeslagarprogrammet inte fått den inriktning som dess ursprungliga mål stakade ut.

Menar ni allvar så bör vi träffas och tillsammans ge programmet en meningsfull inriktning för att främja freden och utöka respekent för mänskliga rättigheter i området. Jag ser fram emot en inbjudan.

Oded Meiri

Annonser
Explore posts in the same categories: Kyrkor, Organisationer

Etiketter: , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: