Pressfrihetspris till fredsmotståndare

Den svenska pressorganisationen Tidningsutgivarna har åkt till Beirut för att delta i den internationella utdelningen av Gebran Tueni-priset, som organiseras av den internationella utgivarorganisationen WAN. Priset går till ”modiga och självständiga” redaktörer bland arabvärldens tidningar.

Årets pristagare är Ibrahim Essa, som är chefredaktör för den egyptiska oppositionstidningen Al Dustour. Han har dömts till två månaders fängelse för att ha ”smädat” presidenten, men är än så länge fri mot borgen. Hans tidning stängdes tillfälligt efter att ha publicerat en text från den militanta islamistgruppen Gamaa Islamiya.

Ibrahim Essa framför bild på Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah

Ibrahim Essa framför bild på Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah

Att stödja pressfrihet är positivt. Men det kräver också en viss tydlighet. Risken finns att stödet i praktiken uppfattas som en uppbackning till de islamistiska extremister som motsätter sig fred i Mellanöstern, och som själva vill införa religiösa lagar som begränsar demokratiska rättigheter. De utgör en stor del av ”oppositionen” idag.

Förutom ovannämnda publicering är det Ibrahim Essas tidning som varje dag, sedan några veckor tillbaka, leder en aggressiv kampanj för att chefen för Kairos al-Azhar-universitet ska avgå. Anledningen är att denne så mycket som skakade hand med Israels president Shimon Peres vid ett stort möte om religionsdialog i New York nyligen. Han måste ”rena” sina händer efter det mötet, kräver Al Dustour, trots att Egypten har slutit fred med Israel.

Det krävs med andra ord tydlighet från organisationer som Tidningsutgivarna och WAN om vad det är man stödjer med en sådan här utmärkelse. Man bör göra klart att det inte är fanatismen.

Annonser
Explore posts in the same categories: Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: